Gentse musea en monumenten lieten zeer goede cijfers noteren voor het jaar 2016. Hoewel sommige monumenten hun bezoekcijfers zagen dalen als gevolg van de terreurdreiging, kon het jaar met 1.402.136 bezoeken aan musea en monumenten worden afgesloten. In 2015 stond de teller op 1.182.544 bezoeken. De stijging in bezoekersaantallen bij musea is het meest opmerkelijk.

Zo liet het S.M.A.K. bijvoorbeeld 125.550 bezoekers noteren. Dat aantal staat gelijk aan een stijging van bijna 25 procent ten opzichte van 2015. Ook het totaal aantal groepsbezoeken steeg, van 820 naar 966. Design museum Gent, MSK en STAM, MIAT, Het Huis van Alijn en Museum Dr. Guislain kenden eveneens een positieve evolutie. Het Gravensteen moest voor 7,5 procent aan bezoekers inboeten en ook het Belfort ontving minder bezoekers omwille van de terreurdreiging.

Annelies Storms, schepen van Cultuur en Toerisme: “De bezoekcijfers van de stedelijke Gentse musea en monumenten geven een divers beeld voor 2016: de musea kenden het ganse jaar door een sterke groei terwijl de monumenten tijdelijk het effect voelden van de terreurdreiging. Vanaf oktober 2016 stegen de cijfers opnieuw. We sluiten af met een zeer mooi cijfer, dat aantoont dat je met een sterke programmatie en dynamische publiekswerking een zeer breed publiek kan bereiken.”