Gentse ondernemer richt nieuw kenniscentrum op voor ondernemers

46_-_V4G_-_ChrisChris Raman, de topman van het Gentse adviesbedrijf Ventures for Growth, dat onder meer actief is in de begeleiding van fusies en overnames wil in het najaar via het pas opgerichte groeiatelier ondernemers de kans bieden om tijdens seminars, workshops en matchmakingevents sneller vooruitgang te boeken. “Het is tijd dat ondernemers weer tonen waarom ze ondernemer zijn en kiezen voor een positieve aanpak”, zegt hij, “want blijven besparen is geen optie.”

Raman stelt de jongste tijd een in zijn ogen onrustbarende evolutie vast in ondernemersland. “Veel kritiek op en verwachtingen ten aanzien van de overheid, maar weinig actie. Het doet me een beetje aan hangjongeren denken. Ik heb er in een opiniestuk dan ook de term hangondernemers op geplakt. We moeten echt komaf maken met de gelatenheid. Daarom lanceer ik een oproep om ons als ondernemers weer te richten wat onze taak is: het pure ondernemerschap. We zijn als ondernemers immers als geen ander goed geplaatst om te tonen dat precies ondernemers de zaken in beweging kunnen zetten en het goede voorbeeld kunnen geven.”

Sneller groeiknelpunten detecteren  

Wie onderneemt, weet dat hij niet voor de gemakkelijkste weg kiest. En al zeker niet nu. Want de veranderingen die we momenteel meemaken zijn nog een stuk ingrijpender dan ten tijde van de overstap van de industriële economie naar de kenniseconomie. Maar volgens Raman biedt de netwerkeconomie ook ongeziene kansen om meer en beter samen te werken en om veel sneller dan vroeger te leren. “Er wordt nog altijd beweerd dat iedereen met zijn hoofd tegen de muur moet lopen om van zijn fouten te leren. Tegenwoordig kunnen we de stap van trial and error nochtans veel gemakkelijker dan vroeger overslaan. In de netwerkeconomie zijn er mogelijkheden te over om van de fouten van de anderen te leren. We kunnen dus sneller groeiknelpunten detecteren en aanpakken  – een noodzaak inherent aan de marktveranderingen waarin tijd en ruimte steeds meer wordt gecomprimeerd – en bijgevolg sneller naar de volgende fase in een ontwikkelingsproces overgaan.”

Groeiatelier

Kosten besparen was volgens Raman misschien een goede reflex om tussen 2008 en 2010 het hoofd boven water te houden, maar ondertussen we zijn we vier jaar verder. We moeten vooruit. “Vanuit die overtuiging is www.groeiatelier.be opgericht. Een nieuw ontmoetings- en kenniscentrum van en voor ondernemers. Om te leren, samen te werken, het heft in eigen handen te nemen en vooruit te gaan. Om niet te wachten op de regeringsvorming, maar om gezonde en dynamische groeiondernemingen te creëren.   Er blijven gigantische uitdagingen op ons afkomen. En we hebben een goede ondernemingsgeest meer dan nodig om die aan te pakken.”