GENT – Een publiciteitsstunt? Of een reality check? Wie zal het zeggen? Feit is dat de kartellijst sp.a-groen aparte valuta wil om de lokale economie aan te zwengelen. Is er een Gentse stadsmunt in de maak?

Lokale munten lijken iets uit een ver verleden, de middeleeuwen zelfs. Toch werken twee Gentse wijken, via de torekes en de pluimen, al met een alternatief voor de euro. Volgens de krant De Morgen zou het in die gevallen eerder gaan om sociaal aangestuurde projecten, en niet om economisch of marktgerichte initiatieven. De partijen sp.a en groen denken echter aan een door een bank uitgegeven munt, zo laten ze weten. Wettelijk kan het, maar de vraag blijft open of een bank bereid is om mee te stappen in dergelijk verhaal. De Gentse munt zou een plaats hebben naast de euro en ook evenveel waard zijn. Alles staat of valt met een draagvlak, aldus experts. Zijn er voldoende ondernemers en consumenten bereid om in de denkpiste mee te stappen?

De groene schepen Elke Decruynaere gelooft in de maakbaarheid van een ‘Gentse euro’. Ze verwijst onder meer naar de Britse stad Bristol waar een soortgelijke experiment het nodige succes kent. Devruynaere droomt ervan om tegen 2024 zowat 2,5 miljoen Gentse euro in omloop te brengen. Unizo Oost-Vlaanderen reageerde al met de melding dat ze niet tegen is.