Gentse startup groeit wereldwijd uit tot belangrijke IoT-speler

zsamuelPozyx Labs is een startup die vorig jaar door Samuel Van de Velde is opgericht in de Gentse deelgemeente Mariakerke. Het bedrijf ontwikkelde met Pozyx een systeem voor indoorpositionering met een ongeziene nauwkeurigheid.

De startup had maar enkele maanden nodig om wereldtoppers als Apple, FedEx en Caterpillar te overtuigen om deze oplossing aan te kopen. “Huidige technologieën zoals gps, wifi en bluetooth kunnen de positie enkel bepalen tot op enkele meters”, zegt Samuel Van de Velde. “Met ons systeem gaan we tot een nauwkeurigheid van 10 centimeter door gebruik te maken van de draadloze ultra-wideband technologie en state-of-the-art algoritmes. Door de grote nauwkeurigheid van het systeem worden veel nieuwe toepassingen mogelijk voor drones, robotten, virtual reality of voor het internet-of-things (IoT).”

Pozyx is eigenlijk een uitvloeisel is van het doctoraat van Samuel van de Velde over positiebepaling als alternatief voor GPS dat binnenshuis niet werkt. De jonge startup won vorige week in Dublin de “Innovation of Things award 2016” . “We namen het op tegen een dertigtal andere IoT-startups uit de hee wereld”, zegt Samuel Van de Velde, “en we konden de jury met daarin een aantal durfkapitalisten en ook de VP van het Chinese internetbedrijf Huawei overtuigen.”

De prijs levert Pozyx Labs een gratis trip op naar IoT World in San Fransisco. Op dit grootste IoT-event ter wereld met zowat 11.000 bezoekers krijgt het bedrijf ook een gratis stand.  “Hoewel we in één jaar tijd al 350 klanten vonden in 45 verschillende landen, zal dat onze naambekendheid uiteraard nog meer versterken”, zegt Samuel Van de Velde. “Ondertussen zijn we volop op zoek naar investeerders, zodat we ons team, dat nu uit 7 mensen bestaat, kunnen uitbreiden tot 15 medewerkers en zodat we ons product schaalbaar kunnen maken om duizenden objecten tegelijk te kunnen traceren.”