Gentse studenten halen zonder energieverbruik water uit lucht

t-ugent_belgium-teamgifOnder leiding van de professoren Wim Van Criekinge, Marjan De Mey en Yves Briers neemt een groep studenten van de UGent dit jaar deel aan de internationale iGEM competitie voor synthetische
biologie.

“Hiervoor werkten we een project uit rond de waterproblematiek”, legt Bram Danneels uit. “We trachten namelijk een watercollector te  ontwikkelen die passief – dus zonder energie te verbruiken – water uit de lucht  kan halen. Hiervoor willen we 3D-printing combineren met synthetische biologie. Iedereen is het erover eens dat er de komende jaren grote problemen kunnen ontstaan omdat er water te kort is, terwijl toegang tot water een fundamenteel mensenrecht is. Volgens de Verenigde Naties zouden tegen 2025 meer dan de helft van alle landen in de wereld kampen met watertekorten. Met onze 3D-geprinte modules op basis van biotin willen we daar iets aan doen. Tegelijk biedt onze technologie een brede waaier van mogelijke toepassingen voor de bedrijfswereld.”

De onderzoekers, die ook een crowdfundingcampagne hebben opgezet, gaven hun collector de naam Dewpal mee. Het gaat in wezen om een 3D geprinte structuur die door de vormgeving en door gebruik te maken van synthetische biologie, in staat is om water uit de atmosfeer te halen.

Meer info op http://www.dewpal.be.