Gentse studenten winnen businessplanwedstrijd Start Academy

0000000000000Woodyou - Winnaar Start Academy 2015Op donderdag 26 maart werden bij ING de winnaars bekendgemaakt van de businessplanwedstrijd Start Academy. Zes laureaten namen het tegen elkaar op in een wervelende finale en stelden hun vernieuwend businessidee voor aan een tienkoppige jury onder leiding van Wim De Waele, de CEO van iMinds.

Vijf studenten Industrial Design van UGent wonnen de strijd met hun  vernieuwend houten speelgoedconcept voor kinderen: Wili, dat ze willen commercialiseren via het bedrijfje Woodyou. Met deze wedstrijd kunnen hogeschool- en universiteitsstudenten proeven van het ondernemerschap en krijgen ze de kans hun businessplan te vervolmaken. Start Academy is een gezamenlijk initiatief van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) en ING België.

Wili is een duurzaam houten speelgoedautootje met een hoog educatief en creatief karakter. Op basis van een aangekochte kit in een winkel of webshop creëert het kind z’n eigen speelgoedautootje. De kit bevat wieltjes en een variatie aan vormen en patronen waarmee het kind aan de slag kan gaan. Een belangrijk onderdeel in het hele proces is de Wili-applicatie, downloadbaar op iOS en Android. Bij het openen van deze applicatie wordt aan de koper gevraagd om de QR-code binnenin de kit te scannen. Op die manier weet Woodyou  of de Wili-kit is betaald. Nadien wordt de applicatie automatisch geactiveerd waardoor men meer gerichte informatie en mogelijkheden verkrijgt. In een volgende stap selecteert het kind, samen met de ouder, de coolste Wili uit een bibliotheek in de app en stuurt deze naar Woodyou door die dan de creatie van het kind omzet in een houten versie. Kinderen kunnen het productieproces van hun eigen speelgoedautootje ook volgen via de app . Wili is het eerste product dat het jonge studentenbedrijfje Woodyou op de markt brengt en kost 60 euro.

De kersverse winnaars Jonas Callewaert, Lennart Demeulemeester, Thomas Popelier, Sam van Landuyt en Lynn Vandecasteele hebben plannen om door te starten. Met de hoofdprijs kunnen deze vijf jonge ontwerpers hun start-up alvast een ferme boost geven: een geldprijs van 2.250 euro en 15.000 euro aan consultancy-uren door partners ING, Deloitte, Linklaters, Leuven.Inc en Gimv. Jonas Callewaert van Woodyou: “Dankzij Start Academy hebben we veel bijgeleerd. We werden ondersteund door professionals uit het bedrijfsleven. Hun uitstekende coaching en feedback heeft ervoor gezorgd dat we ons businessidee naar een hoger niveau hebben getild. De concurrentie was zeer sterk, deze overwinning geeft dan ook een enorme voldoening als team. Een mooie beloning voor al het harde werk.”

Woodyou werd uitverkozen door een jury van gerenommeerde bedrijfsleiders en -managers. “Hun businessplan is zeer diepgaand en goed onderbouwd. Ze bieden een uniek en goed doordacht speelgoedconcept aan dat perfect inspeelt op de behoeften van kinderen. Hun bedrijf heeft een groot groeipotentieel,” aldus juryvoorzitter Wim De Waele.