Met Creatief Kwartier Rabot zet Stad Gent een pilootproject op om de creatieve economie in de wijk en de interactie tussen ondernemers, organisaties en bewoners te stimuleren. De centrale ligging en het industriële erfgoed, gecombineerd met moderne architectuur en een diversiteit aan bewoners en ondernemers, bieden een goede uitvalsbasis voor creatief talent. Verschillende ondersteuningsmogelijkheden van Stad Gent moeten het project een extra duwtje in de rug geven.

Creatief Kwartier Rabot biedt ondernemers uit de creatieve sector drie mogelijkheden om aan boord van het pilootproject te stappen en mee een nieuwe creatieve hotspot te realiseren. Dat kan via coworking- en horecaruimtes, renovatiepremies en samenwerkingspremies. Subsidies voor events beslaan initiatieven die stakeholders met elkaar in contact brengen, terwijl subsidies voor renovatie structurele werken aan werkruimtes moeten bekostigen. Ondernemers die al gevestigd zijn of zich willen vestigen, kunnen bij Stad Gent navragen of ze al dan niet, afhankelijk van de juiste NACE-codes van de creatieve sector, in aanmerking komen voor extra budget.

Het pilootproject startte op in 2014, maar de premies lopen door tot en met 2017. De ondersteuning voor renovatieprojecten kan oplopen tot 50 % van de bewezen kosten met een maximum van 12.500 euro. Ondernemers uit de creatieve economie en hun partners kunnen voor de ondersteuning van samenwerking tot 50 % van de kosten recupereren met een maximum van 7.000 euro.