Gentse VDK Bank scoort op duurzaamheid

00000000vdkDe nieuwe website www.bankwijzer.be geeft verschillende Belgische banken een score op het vlak van duurzaamheid. Van de negen geteste banken, halen er slechts drie een totaalscore van meer dan 50 procent op het vlak van klimaat, mensenrechten, bonussen, transparantie. De vier grootbanken zijn gebuisd.

De website van het platform Bankwijzer onderzocht Argenta, Belfius, BNP Paribas, Deutsche Bank, ING, KBC, Triodos, Van Lanschot en VDK. Enkel Triodos (79), VDK (61) en Van Lanschot (52) halen meer dan 50 procent. Bank in overheidshanden Belfius behaalt een score van amper 16 procent.

De banken werden geëvalueerd op hun beleid rond klimaat, natuur, mensenrechten, arbeidsrechten, bonussen, belastingen & corruptie, transparantie en wapens. ‘Acht thema’s die een belangrijke impact hebben op de duurzaamheid van de economie en de samenleving’, klinkt het maandag in een persbericht.

De duurzame bankengids is een initiatief van het platform Bankwijzer. Réseau Financité, Oxfam-Solidariteit, Bond Beter Leefmilieu, 11.11.11, CNCD-11.11.11, Amnesty International en Netwerk Bewust Verbruiken zijn lid van het platform, dat gecoördineerd wordt door Fairfin.