Het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent gaat op zoek naar een aannemer voor de uitvoering van de eerste renovatiefase van het Wintercircus. Het gaat om het grondverzet, het realiseren van het BEO-veld, het rioleringsstelsel onder de funderingsplaat, de bouwkuip, de structurele werken (stabiliteitswerken) en de invulmetselwerken van de niveaus -2 en -1. Na het aanstellen van de aannemer, kunnen de werken voor het bouwverlof in juli starten. Deze eerste fase zal maximaal een jaar in beslag nemen.

Bijzonder aan de renovatie van het unieke pand is de installatie van een BEO-veld. BEO staat voor Boorgaten Energie Opslag. Het gaat om een nieuwe, duurzame techniek, waarbij de temperatuur van de aarde tijdens de winter voor de verwarming en tijdens de zomer voor de koeling van een gebouw wordt gebruikt. Schepen voor Klimaat en Energie Tine Heyse: “Vanuit het klimaatbudget wordt 1 miljoen euro ter beschikking gesteld om de energieambities van stadsontwikkelingsprojecten op te drijven. Zo wordt de installatie van het BEO-veld met de subsidies van de Stad Gent mogelijk gemaakt. Dankzij deze investering zal het Wintercircus zijn voortrekkersrol als duurzaam en innovatieve publieke ruimte waarmaken.”

In opdracht van Stad Gent kocht sogent het historische pand in 2005 met het oog op renovatie en integratie in het nieuwe stadsdeel De Krook. De site kreeg een bestemming als centrum voor innovatieve economie, digitale media, cultuur en evenementen. Het Wintercircus krijgt een publiek overdekt binnenplein en wordt daardoor het enige overdekte en afgesloten publieke plein van Gent. Bovendien zal het gebouw dienst doen als kantoorruimte en wordt het historisch patrimonium verder uitgebreid met een ondergrondse concertzaal.