Gepatenteerd oprolsysteem AssemblyReel verhoogt veiligheid

AssemblyReelKlassieke, veeraangedreven slanghaspels zijn niet alleen gebruiksonvriendelijk, maar ook levensgevaarlijk. Tot die conclusie kwamen Tool Engineers van Ford Genk na het bestuderen van een near hit accident in hun trimafdeling.

“Je wil echt niet in de buurt van een veerhaspel staan als plots de blokkeerpal loskomt of als de slang per ongeluk uit de handen van je collega glipt!” bevestigd Peter Van der Paal, zaakvoerder van Alpha Reel, een specialist in oprolsystemen uit Verrebroek. “Dat veerhaspels zeer gevaarlijk zijn weet men allang, maar omdat er geen beter alternatief bestaat om slangen van de werkvloer te houden worden ze toch vaak toegelaten. Hier begint ondertussen verandering in te komen.“

Op vraag van verschillende autoconstructeurs en met steun van het IWT heeft Alpha Reel de AssemblyReel ontwikkeld, een nieuw en gepatenteerd oprolsysteem dat komaf maakt met alle nadelen en gevaren van veerhaspels. De AssemblyReel is een compacte, motoraangedreven slanghaspel voor pneumatische toepassingen, ontwikkeld conform de hoge eisen inzake veiligheid en duurzaamheid die in de sector van de autoassemblage van kracht zijn. Ondertussen groeit er veel belangstelling vanuit andere bedrijven, zowel uit binnen- als buitenland, zelfs uit de Verenigde Staten en Japan.

Dankzij de AssemblyReel zijn geen zware fysieke inspanningen meer nodig om de slang af te rollen, en moet niet langer worden gezocht naar de dichtstbijgelegen blokkeerpositie. Het is ook niet langer nodig om de slang stevig vast te houden bij het terugkeren naar de haspel en er is geen gevaar meer op massieve acceleratie en hoge impact op de haspel.

Behalve het elimineren van alle problemen rond veerhaspels introduceert de AssemblyReel ook tal van nieuwigheden die de veiligheid, efficiëntie en ergonomie op de werkvloer verbeteren. De meest spectaculaire nieuwigheid is ongetwijfeld de unieke manier waarop van op 20 meter afstand via “afstandsbediening” het oprolsignaal wordt gegenereerd. In tegenstelling tot andere slanghaspels hoeft de bedienaar geen bijkomende handelingen te verrichten noch zich te verplaatsen om de slang te doen oprollen. Meer details over dit opmerkelijk product zijn te vinden op www.assemblyreel.com