Ghelamco/BAM mag wellicht Eurostadion bouwen

00000000ghelamcoHet schepencollege van de stad Brussel heeft het consortium Ghelamco/BAM aangewezen als bevoorrechte kandidaat voor de financiering, bouw en uitbating van het nieuwe stadion in Brussel. Dat moet in 2020 het EK voetbal ontvangen. Anderlecht wordt de residerende club in het stadion van 62.000 zitjes dat op Parking C van de Heizelvlakte moet komen.

Brussels burgemeester Yvan Mayeur, Brussels minister-president Rudi Vervoort, Brussels minister Guy Vanhengel en schepen van Sport Alain Courtois hebben vanmiddag op een persconferentie een nieuwe fase in het Eurostadion-project voorgesteld.

Vanaf volgende week gaan het consortium, Brussel en Anderlecht acht weken onderhandelen. We willen goeie antwoorden krijgen op al onze vragen. Het schepencollege had voor de bouw van het stadion de keuze uit drie dossiers: Ghelamco/BAM, Denys en Besix. “Het consortium Ghelamco/BAM is de bevoorrechte kandidaat voor de financiering, bouw en uitbating”, meldde burgemeester Mayeur meteen.

Eerste schepen Courtois benadrukte dat de beslissing van vandaag niet inhoudt dat Ghelamco/BAM ook effectief het stadion zal bouwen. “Vanaf volgende week gaan de drie partijen (het consortium, Brussel en Anderlecht) onderhandelen over het businessplan.”

“De komende acht weken willen we van Ghelamco/BAM goeie antwoorden krijgen op al onze vragen, onder meer over mobiliteit, het financiële plan (zonder overheidsgeld) en hoe het stadion past binnen de verdere exploitatie van de Heizelvlakte, met een spektakelzaal, tentoonstellingsparken en een toekomstig hotel en congrescentrum. Dan weten we of we met elkaar verder willen gaan of niet. De andere twee kandidaat-bouwheren, die ook een uitstekend project hebben, blijven zo voorlopig in het dossier.”

CEO Paul Gheysens van Ghelamco, dat naar aanleiding van de bouw van het stadion in Gent zijn hoofdkantoor verhuisde naar Gent,  benadrukte namens het consortium dat al veel werk is geleverd om een evenwichtig dossier samen te stellen dat rekening houdt met de belangen van alle stakeholders.