GIMV neemt meerderheidsbelang in Europlasma

aaaaeuroplasmaGimv, Gimv Arkiv Tech Fund II en Yukon nemen Europlasma uit Oudenaarde over om zo de ambitieuze groeiplannen van het bedrijf te ondersteunen. Europlasma levert onder de merknaam Nanofics® wereldwijd op plasma gebaseerde nanocoatingoplossingen om elektronica en textiel te beschermen en te verbeteren.

Europlasma ontwikkelt coatingoplossingen op basis van lagedrukplasma. Naast het ontwerp en de bouw van  gebruiksklare apparatuur voor de vacuümbehandeling met plasma, levert de onderneming ook de nodige chemicaliën voor het gebruik in haar hoogtechnologische installaties.  Dankzij de gepatenteerde technologie kunnen fabrikanten vloeistofafstotende of vloeistofaantrekkende nanocoatings aanbrengen op zowel complexe 3D-vormen als op rollen textiel. De vraag naar de Europlasma-oplossingen wordt gedreven door de groeiende nood aan coatings met toegevoegde waarde om elektronische toestellen en textiel te beschermen en te verbeteren. Deze technologie biedt bovendien extra voordelen ten opzichte van andere waterafstotende textieloplossingen, zoals een beperkte milieu-impact, lager energieverbruik en geen waterverbruik.

Europlasma heeft eveneens een dochteronderneming in Hong Kong. Dankzij een wereldwijd netwerk van lokale vertegenwoordigers en verdelers kunnen de klanten op een lokale service rekenen. Europlasma is een technologisch topbedrijf met een grote en groeiende patentportefeuille. Via een  doorgedreven samenwerking met universiteiten en onderzoeksinstellingen werkt Europlasma permanent aan de verdere uitbouw van zijn portefeuille coatingoplossingen.

Onder de merknaam Nanofics® speelde Europlasma een voortrekkersrol in coatingoplossingen met lagedrukplasma. Vandaag de dag wordt de Europlasma-technologie wereldwijd steeds meer op industriële schaal gebruikt door gereputeerde klanten. Toepassingen zijn onder meer beschermende coatings voor elektronische toestellen, zoals mobiele telefoons, tablets, bluetooth speakers, hoofdtelefoons en andere draagbare apparatuur, elektronische componenten, outdoor textielproducten en schoenen en medische instrumenten.

Filip Legein, Managing Director van Europlasma en oprichter van Yukon, over de transactie: “Na meer dan 15 jaar intensieve R&D zien we dat belangrijke klanten in verschillende sectoren de technologie op industriële schaal implementeren. Het moment is dan ook aangebroken om de onderneming naar het volgende niveau te tillen en we zijn heel tevreden dat Gimv, als nieuwe meerderheidsaandeelhouder, beslist heeft onze ambitieuze groeiplannen te steunen. De nieuwe fondsen zullen ingezet worden om onze groei te financieren, ons wereldwijde netwerk uit te bouwen en onze R&D-inspanningen te intensifiëren. Ons doel bestaat erin marktleider te blijven in de snelgroeiende markten waarop we ons richten, en nieuwe toepassingen voor ons technologieplatform te ontwikkelen.”