Op Campus Merelbeke van Universiteit Gent heeft een nieuw studentenrestaurant de deuren geopend. Het gebouw biedt plaats aan 250 personen en is volledig energieneutraal. De kostprijs bedroeg meer dan 3 miljoen euro. “We mogen best trots zijn op de nieuwe voorziening voor onze studenten”, zegt vicerector Freddy Mortier. “Het nieuwe gebouw is bovendien meer dan een restaurant alleen.”

In het onderste deel van het gebouw bevindt zich een fietsenstalling met 200 plaatsen. Verder is de keuken afsluitbaar van de verbruiksruimte, waardoor die laatste ook na de openingsuren door de studenten of het personeel gebruikt kan worden. “De nieuwe site is ook een studielandschap, werkplek en ontspanningsruimte. Om die reden hebben we bij de inrichting en de keuze van het meubilair getracht om toch wat huiselijkheid te creëren”, aldus Freddy Mortier. Tot slot is er tussen de fietsenstalling en het restaurant een doorgangszone, waarvan onder meer studentenverenigingen gebruik kunnen maken. “Dit nieuwe restaurant heeft alles in huis om de centrale ontmoetingsplaats te worden. Iets wat tot nu toe ontbrak op de campus.”

De nieuwbouw maakt bovendien onderdeel uit van een breder plan om de infrastructuur van de studentenvoorzieningen te vernieuwen. “Zo zijn resto Coupure en resto S5 op campus Sterre de afgelopen jaren al vernieuwd. Momenteel is het restaurant op campus Diergeneeskunde aan de beurt en in de zomer starten we met de bouw van een nieuw studentenrestaurant op het Tech Lane Ghent Science Park, alsook met de uitbreiding van resto De Brug”, licht Freddy Mortier toe. Achter de schermen wordt eveneens gewerkt aan een nieuw restaurant voor campus Heymans/UZ, en ook de studentencafetaria’s worden de komende jaren opgefrist of vernieuwd. “Er is nog heel wat werk, maar dus ook nog heel wat om naar uit te kijken.”