Goedkope arbeidskrachten zijn ook te vinden in de gevangenis

prisonworksSinds 2011 worden de werkplaatsen in de gevangenissen regio Oost-West-Vlaanderen beheerd vanuit Brugge door het team van Tine Verhenne, Directeur bij RGA (Regie van de Gevangenisarbeid). Dit team werkt binnen Oost-Vlaanderen specifiek voor de gevangenissen in Gent, Oudenaarde en Dendermonde.

“Bedrijven kunnen bij ons terecht voor de aankoop van materiaal dat gemaakt wordt door gedetineerden in onze ateliers of kunnen een beroep doen op onze arbeidskrachten”, zegt Tine Verhenne. “Wij hebben immers een aantal ateliers die specifiek zijn ingericht als confectieatelier of kunnen dienen voor onder meer metaalconstructie en houtbewerking. Daardoor zijn wij in staat om bepaalde aspecten van het productieproces over te nemen. Er worden ook afgewerkte producten geleverd zoals kledij en parasols.”

De ervaring van de werkende gevangenen situeert zich onder meer in verpakkingswerk, plooiwerk, assemblage, montage en etiketteerwerk. “We werken ondertussen voor een 75-tal klanten, maar wat veel bedrijven nog niet weten”, geeft Tine Verhenne nog aan, “is dat wij atelierruimte en goedkope en competente arbeidskrachten ter beschikking kunnen stellen, waardoor zij de productie regionaal kunnen behouden en niet moeten uitwijken naar het buitenland. Bedrijven kunnen deze ateliers helemaal inrichten als productie-eenheid”.

RGA staat ook open voor innovatieve ideeën rond tewerkstelling van gedetineerden. Ondernemingen die projecten hebben of ideeën waarbij gedetineerden ingeschakeld kunnen worden, kunnen contact opnemen met het team van Tine Verhenne (0476 61 44 33 of tine.verhenne@just.fgov.be).