De Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers is een notoir cultuurfanaat. De voorbije dagen riep hij in de weekendkranten de ondernemersgemeenschap op om zich meer te manifesteren voor de edele kunsten. Hij bestempelde de desinteresse vanuit die hoek, als één van zijn grote frustraties.

“Het is een goede zaak dat succesvolle ondernemers -na de verkoop van hun bedrijf of als trotse investering- steeds vaker geld stoppen in Vlaams onroerend erfgoed, bijvoorbeeld door oude kastelen of kloosters te renoveren”, aldus Jan Briers in de Tijd. “Dat is een goed begin. Maar ik zou ook graag zien dat ondernemers meer investeren in onze levende cultuur, zoals in de 350 festivals.”

Jan Briers was zelf jarenlang de bezieler en de motor achter het Festival van Vlaanderen. Het moge duidelijk zijn dat zijn pleidooi ook een boodschap inhield voor dat klassieke muziekfestival. Zijn verwijzing naar onroerend erfgoed komt er ook niet zomaar. De Oost-Vlaamse gouverneur heeft naar eigen zeggen omzeggens al zijn spaargeld gestopt in de renovatie van een oud molenhuis. “Sommigen verklaarden ons gek”, aldus nog Briers. “Maar het is een prachtige woning -een vakantiehuis zeg maar- geworden die een zuiderse sfeer uitstraalt. Dat is onbetaalbaar.”