Grondwerkbedrijf uit Zele en restaurant uit Zottegem failliet

Faling-Out-of-BusinessEr was vorige week veel te doen rond de circulerende plannen om de vennootschapsbelasting te verlagen. Ook Pieter Timmermans,  de topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), liet zijn stem horen. Hij stelde dat het VBO uiteraard voor een verlaging van de vennootschapsbelasting tot 20% is, maar waarschuwde voor de mogelijke compensaties die dan toch weer door ondernemers zouden moeten gedragen worden.

“Als je het belastingtarief verlaagt naar 24 procent, kom je internationaal ook goed weg”, verklaarde hij aan De Standaard.  De verlaging die hij voorstelt, kost 3,8 miljard euro. Dat zou hij onder meer compenseren door diverse hervormingen die het belastingsysteem eenvoudiger maken en door bedrijven te verplichten meer voorafbetalingen te doen.

Ondertussen blijft de hoge fiscale druk voor veel ondernemingen een zwaard van Damocles. Hoewel de jongste weken in Oost-Vlaanderen wat minder bedrijven de boeken moesten neerleggen, noteerden we toch vorige week opnieuw een tiental faillissementen. Onder meer een grondwerkbedrijf uit Zele en een restaurant uit Zottegem hebben er het bijltje bij neergelegd. De volledige lijst van faillissementen vindt u op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.