Groothandel uit Geraardsbergen en schrijnwerkerij uit Maldegem failliet

00000000000falDe kerstbomen zijn weer verbrand, en het woord van het jaar is weer gekozen. Daaraan wordt elk jaar nogal wat belangstelling gehecht. Dit keer is de keuze op “kraamkost” gevallen, maar het had net zo goed “sjoemelsoftware” of “kibbelkabinet” kunnen zijn. Om nog maar te zwijgen van “disruptie” of “uberisering”.

De enorme veranderingen blijven immers tegen een rotvaart voortdenderen. Robots, 3D-printing en Internet of Things zorgen bij veel consumenten én bedrijven voor grote angst, onzekerheid en twijfels. En die gevoelens vertalen zich vaak op hun beurt in onvoldoende belangstelling voor producten of diensten die ondernemingen aanbieden. Vaak luidt dat het begin in van een lange lijdensweg.

Politieke leiders spreken ondertussen wel vaak over het belang van ondernemerschap en een aantal initiatieven wijzen er ook wel op dat ze dat belang beseffen, maar op de respectievelijke nieuwjaarsrecepties leken ze afgelopen weekend toch weer allemaal bevangen door electorale koorts die zich vertaalt in het oplaten van ballonnetjes over mogelijke besparingen in de sociale zekerheid en het al dan niet blijven voortbestaan van België.

Van communautair gehakketak en gebekvecht liggen ondernemers echter totaal niet wakker. Ze hebben andere zorgen aan hun hoofd, zoals onder meer de onzekerheid over reglementeringen, de nog altijd bijzonder hoge fiscale druk, en de vrees dat vakbondsacties grote economische schade zullen aanrichten.

Hoewel het aantal faillissementen in 2015 is gedaald, is de eerste week van 2016 in Oost-Vlaanderen ingezet met een nieuwe reeks van liefst 35 faillissementen.  Onder meer een groothandel uit Geraardsbergen en een schrijnwerkerij uit Maldegem moesten de boeken neerleggen.  De volledige lijst vindt u op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.