Haalbaar idee? 11 vragen en je kent het antwoord

Rik Candries van het innovatiecentrum Vlaams-Brabant zette de tool inhoudelijk op punt.

Rik Candries van het innovatiecentrum Vlaams-Brabant zette de tool inhoudelijk op punt.

Geen kleinigheidje om in te schatten of een product of dienst realistisch is. Onder de noemer ‘blikopener’ zette Flanders DC een vragenlijst online die snel duidelijkheid brengt.

Jan Seurinck, creativity evangelist bij Flanders DC: “De vragenlijst is ontwikkeld en door de tijd heen verbeterd door de adviseurs van de Vlaamse innovatiecentra. Rik Candries van het innovatiecentrum Vlaams-Brabant heeft de tool inhoudelijk op punt gezet.”

En dus kan vanaf nu al wie wil op ikinnoveer.be terecht om de self assessment tool in te vullen en in enkele muisklikken te achterhalen of een idee kans op slagen heeft. “De tool is er voor elke ondernemer met een nieuw idee. Dat kunnen zowel starters zijn als bestaande ondernemingen die iets nieuws in de markt willen zetten.”

De test peilt niet alleen naar de innovatiewaarde, ook de marktkennis, de competenties van het team en de financiering komen ter sprake.

Een greep uit de vragen:

  • Biedt je product of dienst aantoonbare voordelen ten opzichte van concurrenten?
  • Ben je bekend met de beoogde markt?
  • Zijn er belangrijke instapdrempels?
  • Kan je product of dienst snel op de markt komen?

Na afloop krijgt je product een score en lees je in een rapport waar de pijnpunten liggen. Seurinck: “Ondernemers die daarna verder willen met hun innovatie kunnen bij de Vlaamse Innovatiecentra begeleiding krijgen.”

Doe de volledige test op ikinnoveer.be/blikopener