Hamse graficus maakt komaf met oubollige Kerstkaartjes

aaaaabartmelsBart Mels is zaakvoerder van het grafische bureau Dots & Colors in Hamme. Via dat bureau maakt hij voor zelfstandigen, bedrijven en verenigingen uit voornamelijk Hamme en Sint-Niklaas  onder meer logo’s, websites, banners en ontwikkelt hij de huisstijl. “Maar in die sector is veel concurrentie, vaak ook van mensen die een dergelijke activiteit ontwikkelen in bijberoep”, stelt hij vast.

Daarom besliste hij in 2010 om het nevenproject ditzijnkaartjes.be  op te richten, met eigen ontwerpen van geboortekaartjes, trouwkaarten en communiekaarten, waaraan de kopers een persoonlijke touch kunnen geven. Vooral de communiekaartjes bleken een voltreffer van formaat te zijn, want de omzet daarin verdubbelde tot nu toe elk jaar. “De reclame van mond tot mond doet goed haar werk”, zegt Bart Mels, “zodat ik die kaartjes in heel Vlaanderen en zelfs in Nederland kan verkopen. Ik maakte met mijn ontwerpen komaf met fotocollages, storende lettertypes en foute kleuren, die vaak het kenmerk waren van communiekaarten.”

Het succes dat Bart Mels boekte met de communiekaarten en de vaststelling dat Kerst- en nieuwjaarskaarten op zijn zachtst gezegd ook niet altijd uitblinken in creativiteit, zette hem ertoe aan om nu ook een collectie Kerst- en Nieuwjaarskaarten te ontwerpen.  “Ik hoop op die manier de mensen te doen inzien dat het tijdperk van de oubollige kaartjes nu echt wel voorbij is. Het is tijd voor een nieuwe stijl. De ontwerpen breken met de traditionele kerstbomen en -bollen en het overdadige gebruik van rood en goud.”

De ontwerpen van Mels zijn stijlvol en strak, soms met felle kleurtjes, soms een vleugje retro of met een knipoog en kunnen worden gepersonaliseerd met een eigen foto.  “Ook bedrijven kunnen in die ontwerpen inspiratie vinden voor de kaartjes die ze aan hun medewerkers of klanten willen sturen”, besluit hij.