Het gaat de Haven van Gent meer dan zomaar een beetje voor de wind. Dat blijkt uit de laatst gepubliceerde cijfers met ook een vooruitblik op de werking van twaalf maanden. Net als vorig jaar zit de haven Gent voor de eerste negen maanden van het jaar inzake goederenoverslag op het hoogste peil ooit. Dit is ook nu vooral te danken aan het beste niveau van de overslag via zeevaart, stelt het Havenbedrijf Gent vast.

Ook de binnenvaart wipt over het niveau van 2016. De haven zal eind dit jaar voor het tweede jaar op rij een record boeken. De overslag via zeevaart bleef toenemen tijdens de periode januari-september met als resultaat een totaal van 24,4 miljoen ton, goed voor maar liefst plus 13,4 procent. De binnenvaart bleef net achter en steeg met 3,4 procent tot 17,1 miljoen ton. Voor de eerste negen maanden komt zo het totale goederenverkeer voor zeevaart én binnenvaart samen op het beste peil ooit: 41,6 miljoen ton, goed voor een stijging van 3,5 miljoen ton (+9 procent).

De haven van Gent zal naar verwachting ook dit jaar dus een record boeken en dit voor het tweede jaar op rij. Vermoedelijk zal eind november het cijfer van de goederenoverslag van 2016 worden overschreden. Wat het derde kwartaal van 2017 betreft, registreerde de Gentse haven een totale goederenoverslag via zeevaart en binnenvaart van 13,4 miljoen ton. Dit is bijna 5 procent meer in vergelijking met het derde kwartaal van 2016. Zowel zeevaart als binnenvaart nemen toe.

Voor zeevaart is dit het beste derde kwartaal ooit. De goederenoverslag via zeevaart kent met een totaal van 7,8 miljoen ton een stijging van haast 5 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. De binnenvaart klokt af op 5,7 miljoen ton goederenoverslag, een stijging van eveneens bijna 5 procent. In het derde kwartaal vertoonde de goederenoverslag via zeevaart een stijging van de ro/ro-goederen door de inzet van een vierde schip door de Deense rederij DFDS. Goed voor wekelijks 8 aanlopen tussen Gent en het Zweedse Göteborg. Ook de overslag van steenkool en meststoffen ging erop vooruit. Er werd, uitzonderlijk en tegen de trend in, wel een daling opgetekend bij de staalplaten. Maar het voorlopige slotrapport dat ceo Daan Schalk kan voorleggen is sowieso bijzonder positief.