De federatie van de chemie en life sciences, Essenscia, neemt deze week deel aan een prinselijke missie naar Texas onder leiding van HKH Prinses Astrid. Deze moet de economische samenwerking tussen België en de Verenigde Staten versterken. In het teken van die missie vindt vrijdag het seminarie ‘Belgium, a world-class innovative chemical hub at the heart of Europe’ plaats, in samenwerking met de Haven van Antwerpen, de Haven van Gent en Solvay. Het seminarie moet de operationele en logistieke troeven van de Belgische chemie en farma in de verf zetten.

De Verenigde Staten zijn voor de Belgische chemie en life sciences de belangrijkste handelspartner buiten de Europese Unie en de derde belangrijkste wereldwijd. Niet enkel als een van de voornaamste afzetmarkten, maar ook van de belangrijkste internationale investeerders in productievestigingen en onderzoekscentra in België. Meer dan honderd Amerikaanse sectorbedrijven zijn in ons land gevestigd. Deze zijn goed voor meer dan 23.000 jobs of ruim een kwart van de totale tewerkstelling en bijna 40% van de toegevoegde waarde van de Belgische chemie en life sciences.

“Sterke handelsrelaties met de Verenigde Staten zijn dan ook essentieel, want ze zijn bepalend voor onze welvaart”, klinkt het bij Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder bij Essenscia. “Samenwerking is de sleutel tot succes.” Om de handelsrelaties tussen beide referentieclusters te versterken, werd reeds een Power Lunch Biopharma georganiseerd. Vrijdag staat er het seminarie over chemie op het programma, gevolgd door Chemistry Power Lunch. Onder andere de Haven van Gent werkt mee aan dit project.