De Vlaamse regering kent een premie van 454.295 euro toe aan het Havenbedrijf Gent voor de restauratie van het interieur van het Gildehuis van de Vrije Schippers aan de Graslei in Gent. Dat heeft Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois bekend gemaakt. Een eerste restauratiepremie van ruim 1,4 miljoen euro voor algemene restauratiewerken aan het exterieur is reeds eind 2014 toegekend.

Met deze tweede restauratiepremie worden interieurwerken uitgevoerd. De vloeren, plafonds, wanden en het houten binnenschrijnwerk worden nu grondig gerestaureerd. Ook de historische, begin twintigste-eeuwse muurschilderingen zijn dringend aan restauratie toe. Er wordt een lift geïnstalleerd met maximaal respect voor de afwerking en inrichting met erfgoedwaarde. “Dit prachtige pand krijgt een passende herbestemming als havenhuis”, aldus minister-president Bourgeois. “Kantoren, vergaderlokalen en ontvangstruimten krijgen er onderdak, waardoor de Gentse haven terugkeert naar de Gentse binnenstad, en zo ook beter bereikbaar is voor het grote publiek.”

Dit schippershuis is één van de oudste en best bewaarde gildehuizen aan de historische haven van Gent. Het prijkt sinds 1943 op de lijst van beschermde monumenten en is één van de weinige voorbeelden van Brabantse gotiek. De gilde van de Vrije Schippers kocht het pand in 1530 van de molenaarsgilde. In 1897 werd het gebouw eigendom van de Belgische Staat, om uiteindelijk in 2011 verkocht te worden aan het Havenbedrijf Gent. De opening van het nieuwe havenhuis in de Gentse binnenstad is voorzien in het najaar van 2018.