Heftig protest van Unizo tegen "Uplace aan de Leie"

zzzzzunizoMet een ludieke actie onder de vorm van een uitvaart, dienen UNIZO en Gents Milieufront vandaag hun bezwaarschift in tegen de bouw- en milieuvergunningsaanvraag van de megaparking en het outletcentrum aan The Loop. De actievoerders protesteren zwaar tegen ‘het nieuwe Uplace aan de Leie’ met een sensibiliseringscampagne en roepen handelaars en inwoners van Gent en rondom Gent op om mee te protesteren.

“Dit megalomaan shoppingscentrum zal zorgen voor een verkeersinfarct en Gent omtoveren tot een spookstad. Dit project is een gevaar voor de commerciële leefbaarheid van het stadscentrum en omliggende gemeenten, een garantie op een verkeersinfarct, problematisch voor de luchtkwaliteit en valt niet te rijmen met de ambitie van Gent als klimaat-neutrale stad.” zeggen de actievoerders Steven Geirnaert van GMF en Wim Geirnaerdt van UNIZO.

De actievoerders dienen een bezwaarschift in tegen de plannen, lanceren de website www.rip-the-loop.be en starten een sensibiliseringscampagne rond de negatieve effecten van The Loop op de handelaars en de mobiliteit van Gent. “We roepen alle bezorgde Gentenaars, die begaan zijn met propere lucht en een levendige binnenstad, om zich ook te keren tegen dit megaproject via de website www.rip-the-loop.be .”

Aan Flanders Expo, op de site waar ook IKEA zich bevindt, verrijst binnenkort een gloednieuw outletcentrum van 32.000 m², met daarnaast 6.300 m² grootschalige commerciële oppervlakte. Verder wordt ook 14500 m² recreatieruimte voorzien (voor o.a. een cinema en een bowling) en een kantorencomplex van 21000 m². Een en ander betekent dat men op enkele kilometers van het stadscentrum een nieuwe Veldstraat wil inplanten of in m² 3 maal wat men nu aan shoppingartikelen in Deinze kan vinden.

De geplande winkeloppervlakte aan The Loop komt overeen met de oppervlakte van het Waasland Shopping center aan de rand van Sint-Niklaas. Sinds de opening van dit shopping center staat maar liefst één derde van de winkels in het stadscentrum leeg, het triest record van alle Vlaamse centrumsteden.

UNIZO vreest een uitdunning van de onafhankelijke en kleinschalige middenstand in het stadscentrum. “Het megashoppingcenter The Loop is een slechte zaak voor Gent en de Gentenaars. Flanders Expo is te ver gelegen en te slecht verbonden met de binnenstad om ook positieve effecten van het outletcentrum te kunnen voelen. Wie zal er nu eerst gaan shoppen in het outletcenter, om daarna nog af te zakken naar de Veldstraat?” aldus Wim Geirnaerdt van UNIZO.