GENT – Op 21 maart verschijnt Hoek af deel 3, met als ondertitel Balls & brains. Er staan 10 Gentse bedrijven in op een totaal van 21. Volgens auteur Eric Kenis is dat geen toeval. Hij pleit naar de toekomst toe ook voor een braingain (het aantrekken van high potentials) om het Gentse succesverhaal te bestendigen.

Eric Kenis benadrukt het graag: Gent was de eerste stad in Vlaanderen die systematisch positieve actie ondernam ten voordele van eigenzinnige ondernemers. Gent is in de categorie van steden tussen 100 en 500.000 inwoners zelfs de Europese koploper van eigenzinnig ondernemerschap. “Als er vandaag opeens zoveel opschalende ondernemingen blijken te zijn, dan is dat het resultaat van zowel het ondernemerschap van jonge mensen als van een stad die kampioen is in de formule van ‘creative cities’ van Richard Florida (talent x technologie x tolerantie)”, aldus Eric Kenis. “Gent plukt vandaag de vruchten van zijn gastvrijheid. Maar we mogen niet op onze lauweren rusten. Stilstaan is achteruitgaan.”

Ondernemers in Gent werven topmedewerkers aan uit Oost- en West-Vlaanderen maar ook uit Zuid-Europa, Oost-Europa en heel de wereld. Attitude is daarbij zelfs belangrijker dan een diploma, zo benadrukken ondernemers als Jonathan Berte van Robovision. Ook vluchtelingen zijn welkom in zijn team. Een typisch voorbeeld is ook Around Media: rasechte West-Vlamingen die verhuisden van Waregem naar de buurt van het Sint-Pietersstation in Gent omdat hun game developers en data scientists daar willen werken en leven. Na 3 jaar zijn zij al met 30 en nog steeds snel groeiend.

Pareltjes

Gent heeft nog wel meer pareltjes. Een mooi voorbeeld dat in het nieuwste boek naar voor komt, is dat van Intuo. Dit is een HR tech bedrijf met een sterke start-up bedrijfscultuur. Intuo ontwikkelt de virtuele coach in je broekzak. Hun omzet is alleen het laatste jaar verdrievoudigd, en het aantal medewerkers verdubbelde. Aan de andere kant van Gent, in Dok Noord, is er In The Pocket. Jeroen Lemaire laat mensen in multifunctionele groepen werken zonder de klassieke tussenlagen van managers. Samen met  Teamleader en StoryMe, 2 andere bedrijven ‘met een hoek af’ en ook allebei gevestigd in Dok Noord, organiseert Lemaire straks een eigen jobevent om hun scale-ups aan de arbeidsmarkt voor te stellen als aantrekkelijke bedrijven om voor te werken.

Start-up cultuur

Eric Kenis geeft in zijn boek een nieuwe definitie aan de start-upcultuur: het is het product van efficiëntie x zin x vrijheid. Kampioenen in de start-upcultuur hebben nu eenmaal Gent als standplaats. De 10 Gentse bedrijven die onder andere hun start-upcultuur toelichten in het nieuwe boek van Kenis zijn In The Pocket, intuo, Around Media, Robovision, Indigo, Yazzoom, FleetMaster, Sensolus, Thingit en EnergyVision. Ook in de 2 eerste boeken in de reeks ‘Hoek’ af waren al tal van Gentse snelle groeiers terug te vinden zoals Teamleader, Showpad, Combell, Moovly, iText, Optimile en ONTOFORCE. Kenis benadrukt dat hij nog tal van andere Gentse snelle groeiers opvolgt voor een volgende publicatie, zoals Skedify, Retail Sonar, Prodigest, Silverfin, XRE, EyeSee, Be-Mobile, Food Pairing, Officient en Cloudalize.