Heraangelegde weg in Gentse haven opnieuw open voor alle verkeer

11gvddOp vrijdag 19 december 2014 wordt de vernieuwde Geeraard Van den Daelelaan in de haven van Gent opnieuw opengesteld voor alle verkeer. In amper negen maanden werd deze laan volledig heraangelegd en kreeg die er een fietspad bovenop. In het bijzijn van de aanpalende bedrijven en het Havenbedrijf Gent rijden Volvo en Honda de laan plechtig in. Het Havenbedrijf investeerde voor de heraanleg 3,85 miljoen euro.

Dat de Geeraard Van den Daelelaan diende heraangelegd te worden, was meer dan duidelijk. Deze druk bereden weg langsheen het Sifferdok was immers volledig stuk gereden. De werken waren dan ook uitgebreid. De laan werd over drie kilometer volledig vernieuwd. Bovendien werd er een nieuw fietspad aangelegd waardoor het woon-werkverkeer veiliger wordt gemaakt. Het Havenbedrijf legt bij elke vernieuwing of aanleg van een weg, indien mogelijk, immers steeds een fietspad aan.

De werken zijn eind maart gestart en omvatten de volledige heraanleg van de weg: een nieuwe riolering, nutsleidingen en openbare verlichting, de vernieuwing van de spoorovergangen en de aanleg van een extra fietspad dat via de Göteborgstraat aansluit op de Langerbruggestraat, om zo vlot naar het veer te kunnen fietsen. De spoorlijn bleef op het huidige tracé liggen. De werken werden uitgevoerd door de aannemer Heijmans Infra nv.

Om de hinder te beperken, werd er in fasen gewerkt. De aanpalende bedrijven zoals onder meer Honda, Volvo Car Gent met zijn duizenden werknemers, Stukwerkers met zijn loskades, de fruitsapbedrijven Louis Dreyfus en Citrosuco, en Eurosilo met de graanopslag dienden immers steeds bereikbaar blijven. Enkel zo konden de productie en de los- en laadactiviteiten aan de kaai gegarandeerd blijven. Gedurende de eerste maanden werden er op de spitsuren aan het veer van Langerbrugge bovendien 2 veerponten ingezet.

Volvo Car Gent en Honda rijden symbolisch maar ook letterlijk de vernieuwde laan officieel in, in het bijzijn van tal van vertegenwoordigers van de bedrijven in de buurt en het Havenbedrijf Gent.