HMC innoveert intens in welzijn. Met onder andere rolstoelen zoals die van Stephen Hawking, levert het bedrijf uit Deinze hightech rolstoelen op maat voor mensen met extreme motorische en communicatieve beperkingen. “We blijven sleutelen en speuren naar de nieuwste technologie om mensen opnieuw bewegingsvrijheid, communicatiemogelijkheden en comfort te geven”, zegt Bart De Paepe, verantwoordelijke bij HMC.

Bart De Paepe en zijn team leggen met elke patiënt een hele weg af op zoek naar de beste oplossingen voor mobiliteit. “Mensen met bijvoorbeeld een ernstige degeneratieve spieraandoening moeten perfect gepositioneerd worden in hun rolstoel. Comfort komt daarbij op de eerste plaats”, aldus Bart De Paepe. De besturing van de rolwagen wordt op maat afgesteld. Zo kan iemand met de kin, vinger, hoofd, voet of ogen een rolwagen besturen. Ook op het gebied van communicatie tracht HMC te innoveren. “Dat gaat van touchscreens, specifieke software, woordvoorspelling, oogsturing, enzoverder. Door je een halve seconde te fixeren op een icoontje op een scherm kan je commando’s en boodschappen doorgeven of surfen op het web. Zelfs via pictogrammen met expressieve gezichten maak je je verstaanbaar met een woordenschat van zo’n 1.000 begrippen.”

HMC trekt naar verschillende gespecialiseerde beurzen en schuimt diverse websites af om met de nieuwste technologieën up-to-date te zijn. “Dankzij de technologische revolutie van smartphones, tablets, apps en sensoren hebben we een enorme vooruitgang weten te boeken. Vanuit je rolstoel kan je bijvoorbeeld via infrarood- of radiogolven alle functies in je huis besturen, gaande van licht, rolluiken, televisie en zonnewering.” Verder ontwikkelt HMC nog driewielfietsen, scooters, uitbreidings- en bedieningssystemen.