BOTTELARE/GIJZENZELE – De Babbelbar opent op 29 april de deuren. Die moet bewoners van Ortho-Agogisch Centrum (OC) De Beweging een etalage bieden om hun zelfgemaakte producten zichtbaar te maken aan de buitenwereld. Gents hoedenontwerpster Els Robberechts zet mee haar schouders onder het project.

Al vele jaren werkt OC De Beweging samen met volwassen personen met een beperking. In het dagcentrum wordt een zinvolle dagtaak geboden aan personen met een (neuro-)motorische beperking of een niet-aangeboren hersenletsel. Tot nu zijn de kwaliteitsvolle producten die er worden gemaakt hoofdzakelijk intern. Nu en dan worden ze op een markt verkocht.

“Maar het was jammer dat deze producten, waar zoveel tijd en liefde in wordt gestoken, niet meer konden opvallen. De bedrijvigheid van de cliënten viel niet op”, zegt Els Robberechts. “De gloednieuwe Babbelbar brengt daar nu verandering in. Inclusie wordt er het codewoord.”

Veel potentieel

De werkruimte werd opgewaardeerd en kreeg een vitrine aan de straatzijde. Die zal hippe, eigentijdse geschenkproducten uitstallen. Bovendien kunnen mensen er terecht voor een kopje koffie dankzij de mobiele bar die er aanwezig zal zijn. Uit de ontmoetingen ter plaatse moeten er nieuwe samenwerkingen ontstaan.

Nancy Neys van OC De Beweging: “De Babbelbar biedt ook ruimte voor diensten op maat: een afhaalpunt van boeketten, inpaktaken, soepbedeling, een spelotheek, voorleesmomenten voor kinderen, enzoverder. Momenteel worden nog tal van ideeën uitgewerkt.”

Voor de opening springen plaatselijke handelaars alvast mee op de kar en boden meerdere muzikanten zich aan.