Werkzoekenden kunnen vanaf oktober de bacheloropleiding textieltechnologie volgen aan de HoGent. Daarmee willen  HoGent, Fedustria en VDAB tegemoet komen aan de vraag naar bachelors textieltechnologie. Vandaag staan er maar liefst 176 vacatures open in de textielsector.

HoGent biedt als enige in Vlaanderen een textielopleiding op bachelorniveau aan. Nu de sector opnieuw in opmars is en heel wat vacatures telt, is actie nodig. “Het betreft een driejarige opleiding, waarbij je een stevige basis meekrijgt, zodat je de technologische en maatschappelijke evoluties in de textielsector probleemloos kan volgen”, zegt Johan Persyn van HoGent. “Zeker met het vernieuwde Fashion and Textiles Innovation Lab, waar de bachelors textieltechnologie hand in hand met de onderzoekers en het werkveld inspelen op de maatschappelijke megatrends en evoluties in de maakindustrie, is de HoGent zeker de plaats waar competenties worden aangescherpt.”

De sector, wordt vooral geassocieerd met mode en kledij, maar in België omvat dit maar 12% van de productie. Binnen de Belgische textielsector is 40% voorbehouden aan technisch textiel (o.a. verpakkings- , isolatiemateriaal, kogel-, brand- of kou-werende materialen) en 42% voor interieurtextiel (zoals tapijten, handdoeken, gordijnen, zetelstoffen). Door het inzetten van zeer innovatieve technologische processen, is deze sector rijp voor de uitdagingen van de toekomst. Op vandaag bieden ze nu al vaak het antwoord op maatschappelijke uitdagingen als milieu, duurzaamheid, veiligheid en comfort.