samenwerkingsplatform-urekaHogeschool Gent is één van de zes stichtende leden van het consortium Urban Research and Education Knowledge Alliance (U!REKA). De zes Europese hoger onderwijsinstellingen gaan samenwerken  op het vlak van onderwijs en onderzoek in een stedelijke context. Het gaat naast de Hogeschool Gent nog om de Hogeschool van Amsterdam (Nederland), Edinburgh Napier University (Groot-Brittannië), Frankfurt University of Applied Sciences (Duitsland), Metropolia University of Applied Sciences (Finland) en Oslo and Akershus University College of Applied Sciences (Noorwegen).

De zes instellingen gaan samen praktijkgericht onderzoek in stedelijke omgevingen ontwikkelen en hun output in congressen en publicaties verzorgen. Studenten van de instellingen kunnen op termijn gebruikmaken van elkaars onderwijsprogramma’s, zowel op bachelor- als op masterniveau en van cursussen in het kader van de summer schools. Ook studentenverenigingen kunnen samenwerken. Onderzoeksthema’s zijn onder meer: duurzaamheid, vergrijzing in de stad, onderwijs in een stedelijke omgeving, logistiek en mobiliteit in de stad, kwaliteitscultuur in het onderwijs en onderzoek in onderwijs.

Door de samenwerking willen de instellingen de kwaliteit van hun onderwijs en onderzoek verhogen en een bijdrage leveren aan regionaal en stedelijk ondernemerschap en innovatie in een Europese context. Ook hopen de instellingen hun zichtbaarheid in Europa en bij de Europese Unie te verbeteren.

De overeenkomst is ondertekend tijdens het oprichtingscongres van U!REKA in Amsterdam door Kira Kastell (Frankfurt University of Applied Sciences), Bert Hoogewijs (Hogeschool Gent), Riitta Konkola (Metropolia University of Applied Sciences),Curt Rice (Oslo and Akershus University College of Applied Sciences), Huib de Jong (Amsterdam University of Applied Sciences), Alistair Sambell (Edinburgh Napier University).