ZWIJNAARDE – Op het technologiepark in Zwijnaarde hebben imec en UGent HomeLab geopend. Dat is een digitale leef- en leeromgeving met de woning van de toekomst als uitgangspunt, waar bedenkers, designers, ontwikkelaars en testgebruikers slimme diensten en producten kunnen ontwikkelen en/of testen.

Voor bedrijven die IoT oplossingen willen ontwikkelen voor het slimme huis van de toekomst, zijn de mogelijkheden van het nieuwe HomeLab enorm. Het huis omvat 600m2 testomgeving verdeeld over 3 verdiepingen, waar wetenschappers en gebruikers tijdelijk kunnen verblijven, om nieuwe ideeën en producten te ontwikkelen, te testen en te optimaliseren.

“HomeLab is een co-innovatieruimte, een creatief lab waar onderzoekers nauw samenwerken met bedrijven én gebruikers om concepten als Internet of Things en Smart Living om te zetten in de huis-, tuin- en keukentoepassingen van de toekomst, van projecten rond zorg, comfort of energie over mobiliteit en media, tot veiligheid,” licht professor Piet Demeester, hoofd IDLab onderzoeksgroep van imec aan de UGent toe.

“We willen van Vlaanderen een koploper maken in de nieuwe digitale evoluties. HomeLab is een nieuwe troef om nog meer ontwikkelingen naar Vlaanderen te trekken en ons nog meer op de kaart te zetten als innovatieve voortrekker,” zegt Philippe Muyters, Vlaams minister van Innovatie.

Uitgebreide testmogelijkheden

De technische gangen, verlaagde plafonds, verhoogde vloeren en het domoticasysteem laten zeer grote flexibiliteit toe: nieuwe slimme oplossingen kunnen kostenefficiënt en onzichtbaar voor de gebruikers geïmplementeerd worden en de omgeving kan volledig aangepast en uitgerust worden volgens de noden, waarbij ook de interoperabiliteit met bestaande systemen kan getest worden.

“Het slimme huis van morgen dient nieuwe vormen van intelligentie te koppelen aan een reële gebruikersnood en extreem gebruiksgemak,” aldus Paul Matthijs, ceo van Niko Group uit Sint-Niklaas. “Het HomeLab biedt een unieke omgeving om dit versneld te valideren en te optimaliseren.”