GENT – Al 14 jaar lang heeft Hota ervaring in houtskeletbouw. Het bio-ecologische bedrijf verzorgt kleinschalige nieuwbouw en renovaties. Daarbij wordt binnen een straal van 30 kilometer rond Gent gewerkt.

“Ruimte wordt schaars, waardoor de focus naar stadskernvernieuwing moet verschuiven”, zegt Thomas De Maeseneer, werkend vennoot bij Hota. “Zeker nu de betonstop eraan komt, zie ik heel wat potentieel in de hernieuwbouw.”

Met houtskeletbouw kunnen er gemakkelijk voor- en achtergevels van rijhuizen vernieuwd of uitgebreid worden. Dat is enerzijds energiezuiniger omdat er dikke isolatielagen en luchtdichting kunnen worden aangebracht. Anderzijds is het ook sneller want droogtijd zoals bij metselwerk of beton komt er niet aan te pas.

Bovendien wordt er steeds gewerkt met milieuvriendelijke en bio-ecologische materialen. “Hout heeft een goede brandweerstand. Bij brand vormt er zich een koolstoflaagje dat het resterende hout beschermd. Daardoor behoudt het zijn draagkracht, terwijl stalen liggers vanaf 800 graden Celsius beginnen door te buigen.”

In en rond Gent

Hota opereert vanuit de thuisbasis in Gent. Daar liggen nog hele wijken op renovatie te wachten. Hun magazijn bevindt zich in Gentbrugge, waar er voldoende opslagruimte is en stukken hout op maat gezaagd kunnen worden.

“We brengen bewust maatschappelijk verantwoord ondernemen in de praktijk. Dat doen we niet enkel door bio-ecologisch te bouwen, maar ook door dicht bij huis te werken. Zo zijn we binnen een straal van 30 kilometer rond Gent actief. Dat verlaagt de ecologische voetafdruk en verhoogt de tijd voor het gezin”, aldus Thomas De Maeseneer.