Oost-Vlaanderen is de Vlaamse provincie met de meeste bedrijven actief in houtbouw. Dat blijkt uit cijfers van de Confederatie Bouw en een recente enquête van Hout Info Bois. Het aantal houtbouwwoningen in België steeg van 1.711 in 2011 naar 2.509 in 2016. Dat is een stijging met 46,6%. Het merendeel van die woningen werd gerealiseerd door Vlaamse bouwbedrijven (58%). Van de 14.500 leden van Confederatie Bouw zijn er 400 bouwbedrijven actief in het houtbouwsegment. Ze hebben in totaal 3.600 loontrekkenden in dienst en 10% van hen heeft een omzetcijfer van meer dan een miljoen euro.

De leden-bouwbedrijven actief in houtbouw zijn vooral in Wallonië (52%) gevestigd. Vlaanderen vertegenwoordigt 42,7%, met op kop Oost-Vlaanderen (15,4%), gevolgd door Antwerpen (9,6%) en West-Vlaanderen (9,3%). “Opvallend daarbij is dat meer en meer traditionele bouwbedrijven de markt ontdekken”, zegt directeur-generaal Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw. “We hebben enerzijds de gespecialiseerde bouwbedrijven voor houtskeletbouw en massief houtbouw, en anderzijds dus de meer algemene en traditionele aannemer die zich diversifieert en daarbij de houtbouwmarkt betreedt.”

De opmars van houtbouw weerspiegelt zich ook in de deelnemende werven voor de 11de editie van Open Wervendag, aanstaande zondag 7 mei. Voor heel wat eengezinswoningen in opbouw wordt houtskeletbouw toegepast. Er zijn werven van houtskeletbouw te bezoeken in Oostakker, Temse en Lede.