GENTBRUGGE – Preben Van der Straete en Jonas Binon gaan samen op in Huis MORTIER. De twee bedrijven van de gelijknamige zaakvoerders, die negen jaar lang als eenmanszaak actief waren, kiezen daarmee voor een duidelijkere structuur.

Preben Van der Straete en Jonas Binon zijn geen onbekenden voor elkaar. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studies aan het KASK in Gent waar ze een master in de beeldende kunsten haalden. Ook het jaar daarop volgden ze samen een opleiding meubelontwerp aan Thomas More Mechelen. Die specialisatie bepaalde meteen ook hun huidige hoofdactiviteit.

“In 2008 hebben we dan ons eerste atelier gestart aan de Nieuwe Vaart in Gent. Gedurende al die jaren werkten we zowel apart, maar ook tezamen. Dat gebeurde toen al onder de officieuze naam Huis MORTIER”, klinkt het bij het duo. Vandaag is de zaak actief vanuit Gentbrugge. “De voordelen die een bvba ten opzichte van twee eenmanszaken biedt, waren te groot waarop we besloten hebben om de handen in elkaar te slaan.”

Huis MORTIER maakt stukmeubelen en maatmeubilair voor particulieren en architectenbureaus. Dat gaat van ontwerp tot uitvoering en plaatsing.

Brabantdam 46

Momenteel heeft Huis MORTIER ook een winkel in hartje Gent. “We huren dit tijdelijk via een soort van contract dat leegstand tegengaat. We zetten het in als een atelier en showroom waar we oud en nieuw werk in verzamelen en waar iedereen welkom is.” In de nabije toekomst hopen beide heren nog investeringen uit te voeren om de productie op te drijven en een vaste winkel in het Gentse centrum te hebben.

Van 8 tot 11 februari is Huis MORTIER geselecteerd om deel te nemen aan de Belgium Art en Design-beurs.