IDRONECT uit Erembodegem is één van de twaalf geselecteerden voor de Watt Factory. Het bedrijf werd in 2015 door Chris De Rouck en Tom Verbruggen opgericht om mensen veilig, legaal en efficiënt met drones te laten vliegen. “We geloven zeer sterk in de mogelijkheden die drones bieden. Dagelijks ontstaan er zelfs nieuwe toepassingen voor drones”, vertelt zaakvoerder Tom Verbruggen.

IDRONECT ontstond initieel als een digitaal logboek voor dronepiloten. “Maar dat evolueerde zeer sterk, nadat we merkten dat de meeste dronegebruikers nieuw zijn in de luchtvaartwereld die vele regels en procedures kent”, aldus Tom Verbruggen. IDRONECT begeleidt deze piloten nu op een gemakkelijke manier via een online platform. “De recreatieve gebruiker beschikt over een logboek, een opvolging van de drones en een kaart met daarin de luchtruiminformatie.” Wanneer drones commercieel worden gebruikt, komt er echter meer bij kijken. “Risicoanalyses, vluchtscenario’s en weersinformatie zijn enkele extra stappen die genomen moeten worden. Met het platform kunnen de bestuurders met enkele muisklikken een vlucht plannen, het risico ervan inschatten en de autoriteiten ervan op de hoogte brengen.” Het platform doet ondertussen niet alleen dienst voor piloten, maar ook voor dronescholen, fabrikanten, verzekeraars en luchthavens.

Met de Watt Factory wordt IDRONECT gedurende zes maanden intensief begeleid. Er wordt op peer-to-peer coaching en internationalisering ingezet. “De selectie door Watt Factory betekent dat we een rol kunnen spelen in Smart Mobility. Daarnaast is het traject een stap in de goede richting om de verdeling van IDRONECT in het buitenland te gaan lanceren.”