GENT – In Gent is de beurs Techpeditie van start gegaan. Dat is een reizende pop-up expo over slimme technologieën die ons leven leuker, gezonder en duurzamer maken. De Techpeditie is een initiatief van technologiebedrijf imec.

Bij technologiebedrijf imec ontwikkelen wetenschappers minuscule chips en revolutionaire applicaties. De Techpeditie toont hun impact op onze gezondheid, mobiliteit, stad, infotainment, onderwijs, energie en industrie.  Om die technologieën op een boeiende en interactieve manier voor te stellen aan de bezoekers van de expo, deed imec een beroep op Ocular uit het West-Vlaamse Zwevezele. Zaakvoerder Nicolas Vanden Avenne: “Heel wat mensen weten niet dat imec aan revolutionaire technologieën werkt. Bedoeling van de roadshow is om te tonen dat technologie die nu nog in R&D-fase zit, tegen 2030 een grote impact zal hebben op ons leven.”

In het avontuurlijke parcours van de Techpeditie kunnen bezoekers die nieuwe technologieën zien, aanraken en uitproberen. Basis van het concept waren 9 lege containers. Ocular ontwikkelde daarvoor modulaire meubels met een strak design en integreerde er diverse technologieën van imec in. “Videoschermen, computers, touchschermen, servers, RFID-technologie, games, sensoren,… noem maar op. Het zit er allemaal in”, vertelt projectmanager Simon Denys.

Interactieve ervaring

De expo wil de bezoeker helemaal onderdompelen in een interactieve ervaring. Daarom ontwikkelde Ocular verschillende software-applicaties waarbij gebruiksvriendelijkheid centraal staat. “Met een kritische kijk zorgden we ervoor dat de technologie van imec op een correcte wijze wordt weergegeven, maar dat die tegelijk toegankelijk is voor jong en oud. Bij de start van de tentoonstelling geef je enkele gegevens in en een RFID-bandje zorgt er daarna voor dat je een ervaring meemaakt op jouw maat.” Een extra uitdaging was trouwens het feit dat de Techpeditie in één dag moet kunnen worden afgebouwd en de volgende dag op een andere plek up and running moet zijn.

Uitdagend project

Voor Ocular was dit een uitdagend project. “imec is pas eind vorig jaar bij ons komen aankloppen, met het idee om een vrij traditionele roadshow te bouwen”, aldus Nicolas Vanden Avenne. “Maar wij wilden nog een stapje verder gaan. Dankzij onze flexibiliteit, creativiteit en teamwork konden we de krappe deadline halen én slagen we in het opzet: elke bezoeker een interactieve beleving bezorgen die hij niet snel zal vergeten.”

De Techpeditie reist van maart tot september 2018 door Vlaanderen en stopt in 13 Vlaamse steden. Gent bijt de spits af.