askdanny2Eind oktober werd het iStart-incubatieprogramma van iMinds, dat vanuit Gent startende ondernemers ondersteunt bij het succesvol lanceren van hun bedrijf, door UBI Global beloond met een tweede plaats in de categorie ‘European Top University Business Accelerators’. Sinds 25 november 2015 bezet iMinds bovendien de vierde plaats op UBI Globals wereldwijde ranking. Dat is, om het in hitparadetermen uit te drukken, een notering met stip, aangezien iMinds vorig jaar op plaats 25 stond.

Die erkenning is niet toevallig. iMinds kan immers mooie cijfers voorleggen omtrent het succes van de incubatiewerking: met meer dan 300 voltijdse arbeidsplaatsen en een totale omzet van meer dan 16 miljoen euro vormen de iMinds startups een bruisende community. Bovendien gooien de iMinds starters internationaal hoge ogen wat betreft het aantrekken van externe vervolgfinanciering: elke euro die geïnvesteerd is door iMinds opent de deur tot gemiddeld tot 3,6 euro externe investeringen. iMinds behoort wat dat betreft tot de top-3% incubatoren wereldwijd.

Belgische startups doen het de laatste tijd opvallend goed in binnen- en buitenland. Zo werd het Vlaamse neoScores vorig jaar bijvoorbeeld uitgeroepen tot tweede meest beloftevolle starter ter wereld, en vorige week nog kaapte het Antwerpse Turbulent de hoofdprijs weg tijdens de Startup Nations Summit in Mexico. En het succes van die startups is geen toevalstreffer – want naast het keiharde werk van de starters zelf is ook hun omkadering een stuk professioneler en performanter geworden. Getuige daarvan de incubatiewerking van iMinds.

“Eén aspect waarin iMinds zich duidelijk onderscheidt van andere incubatoren, is het resultaat dat onze startups boeken in hun zoektocht naar externe vervolgfinanciering. Zo hebben de iMinds startups sinds 2010 meer dan 24 miljoen euro aan externe financiering opgehaald, ondanks hun prille leeftijd en de vaststelling dat risicokapitaal in onze regio een schaars goed blijft,” zegt Danny Goderis, acting CEO van iMinds.