aaaaaaimaindsIn het kader van haar iStart-ondernemerschapsprogramma heeft iMinds zopas zeven nieuwe start-ups geselecteerd die de komende twaalf maanden kunnen genieten van professionele coaching, maar ook van financiële en praktische ondersteuning bij het opstarten van hun bedrijf.

Voor het eerst haalt iStart daarbij ook buitenlands talent naar Vlaanderen. Het gaat met name om het Nederlandse Vicancy dat werkgevers helpt de beste mensen aan te werven door hun vacatures te adverteren met videocampagnes.

Voorts kan iStart voortaan rekenen op structurele steun van ING  voor zowel financiële middelen als specifieke expertise, waardoor elk jaar een kwart extra start-ups ondersteund kunnen worden.

Twee van de geselecteerde start-ups willen voorlopig onder de radar blijven werken. De vijf andere zijn Conversation Starter om netwerken op events te bevorderen, Djubble om het afspreken met vrienden te vergemakkelijken, Quamotion dat mobiele apps onderwerpt aan automatische iOS- en Android-softwaretestst, Small Teaser dat iedereen kans biedt zijn eigen onlinemagazine te maken en het al genoemde Vicancy.

“Het iStart-programma bevat alle ingrediënten die we nodig hebben om nog sneller te groeien. Vooral de duur ervan – 1 jaar – verschilt fundamenteel van Nederlandse initiatieven, die start-ups slechts gedurende een drietal maanden ondersteunen. In ruil voor de financiële en praktische steun van iMinds vestigen we ons graag in Vlaanderen,” aldus Loet Rammelsberg van Vicancy. “We kijken ernaar uit om van hieruit de markt te veroveren.”

“De snelle evolutie van iStarters zoals UgenTec en DataCamp bewijst dat het iStart-programma er effectief in slaagt Vlaamse start-ups een boost te geven; en daar willen we graag mee onze schouders onder zetten,” zegt Filip Clarys, Zonedirecteur bij ING. “We hebben dan ook besloten om mee te investeren in de Vlaamse start-up-scene: dankzij onze financiële ondersteuning van iStart kunnen voortaan elk jaar een kwart extra start-ups ondersteund worden.”