BAVEGEM – De schaarste aan boter maar ook aan eieren zorgt voor kopbrekens in de voedingssector. De prijzen voor grondstoffen staan historisch hoog. Het familiebedrijf Inex ondervindt het aan de lijve en kan moeilijk anders dan de prijzen voor zijn eindproducten optrekken.

Inex heeft een lange traditie die teruggaat tot in 1898. Anno 2017 krijgt het familiebedrijf, weliswaar niet voor het eerst, te kampen met stijgende grondstofprijzen. Wereldwijd, en dus niet alleen in België, beleven de prijzen voor boter, room en eieren een hausse. Inex kan moeilijk anders dan die hogere prijzen ook doorrekenen als het met zijn producten op de markt komt, en in het geval van Inex is dat ook veel op dichte en verre exportmarkten.

Uit een verklaring van het bedrijf blijkt dat de prijs voor room en boter op één jaar tijd verdubbeld is, wat zonder meer uitzonderlijk is. de vraag is of de prijzen zullen normaliseren. In deze fase is hooguit sprake van een status-quo. Inex zocht en vond, zoals andere spelers op de markt, ook al alternatieven door bijvoorbeeld tijdelijk te kiezen voor margarine in plaats van boter.

Kandidaat Manager van het Jaar

Het zuivelbedrijf Inex is ongetwijfeld een van de parels aan de kroon van het Oost-Vlaamse bedrijfsleven. De zussen Catherine en Daisy Pycke zorgen voor sterke groeicijfers en kwamen recent nog in de actualiteit met de overname en integratie van Danone-dochter Bambix (groeimelk). Volgens de laatste cijfers is Inex goed voor 130 miljoen euro omzet en een nettowinst van 3,7 miljoen euro. De Oost-Vlaamse zuivelgroep geeft werk aan om en bij de 400 mensen. Catherine Pycke werd zopas trouwens opgenomen in de preselectie met tien kandidaten voor de titel Manager van het Jaar 2017.