Ingenieur uit Lede helpt Waals water zuiveren

koendeganckfotoKoen De Ganck (foto) runt in Lede het ingenieursbureau Alfa Sprint, dat gespecialiseerd is in elektronica. “Enerzijds werk ik op verschillende ad hoc projecten”, zegt hij, “en anderzijds specialiseer ik mij met mijn bedrijf in woningautomatisering en algemene elektronica. We hebben door de jaren heen heel wat ervaring opgedaan in de ontwikkeling van elektronische producten. Hieruit is uiteindelijk onze AlfaStar, een eenvoudig systeem voor woningautomatisering, als compleet product, ontstaan. Gebruiksgemak staat daarbij centraal.”

Daarnaast voert Koen De Ganck ook diverse projecten uit. Op zijn palmares staan onder meer de ontwikkeling van een datacaptatiesysteem met modemtransmissie en de ontwikkeling van een realtime besturing van een betoncentralen. Recent kreeg hij ook de opdracht om een elektronische module te ontwikkelen voor een deel van de sturing van residentiële waterzuiveringsinstallaties in Wallonië.

“De module is nu ontwikkeld”, zegt hij, “en een eerste order van 500 stuks is afgeleverd aan de klant. Het totale order gaat om zo’n 3.000 modules die over een periode van vier jaar moeten worden geleverd. De module doet de waterzuiveringsinstallaties efficiënter werken en draagt zo ook bij tot een beter milieu, want er wordt bij de zuivering minder energie verbruikt en het water wordt nog een stuk properder.”

Dat Koen De Ganck er met zijn kleine bedrijf in slaagde die belangrijke opdracht binnen te rijven, maakt hem terecht behoorlijk trots.  “Het is hoe dan een zeer mooie referentie”, besluit hij.