GENT – Vanaf volgende week kan je ook in Gent mensen met een blauwe voorband zien rondfietsen. Het populaire fietsuitleensysteem Swapfiets breidt namelijk na Leuven en Antwerpen nu ook uit naar de Oost-Vlaamse studentenstad.

Swapfiets is een concept dat overgewaaid komt uit Nederland en volop bezig is aan expansie in zowel België, Duitsland als Denemarken. Met dit fietsabonnement heb je voor een vast bedrag per maand een altijd werkende fiets. Deze moderne stadsfietsen met iconische blauwe voorband worden persoonlijk bij jou afgeleverd. Is er iets stuk aan je fiets? Bel, whatsapp of mail naar Swapfiets en binnen de 12 uur komen ze naar je toe eender waar in de stad voor reparatie of een nieuwe fiets.

Het idee ontstond 3 jaar geleden bij enkele studenten van de TU Delft. Richard Burger, Martijn Obers en Dirk de Bruijn kochten zelf fietsen op, herstelden en verhuurden ze. Door het grote succes hadden ze al snel fietsen tekort. Inmiddels vind je het populaire fietsconcept in maar liefst 17 verschillende steden verspreid over 3 verschillende landen. De start-up is het afgelopen jaar met 1600 procent gegroeid en telt in Nederland al meer dan 27.500 klanten. Ook het team in België groeit elke dag. Voorlopig werken er ongeveer 40 mensen, waarvan een groot aantal jobstudenten.

Dienstverlening

Dat Swapfiets in België start met de studentensteden valt niet te verbazen. “We willen graag uitbreiden naar elke stad waar er gefietst wordt. We mikken niet enkel op studenten, maar momenteel zijn zij wel onze grootste doelgroep. We hanteren dan ook een studentvriendelijk tarief”, zegt regiomanager Thomas De Clercq. Dat ze hiermee misschien in het vaarwater komen van de gelijkaardige ‘gele fiets’ van Student&Mobiliteit, hoeft geen probleem te vormen volgens De Clercq. “We geloven in hetzelfde gedachtegoed als Student&Mobiliteit, zoveel mogelijk mensen op de fiets krijgen en de Gentse mobiliteit stimuleren. Het grote verschil zit hem in de service. Zij leveren de fiets als een product, wij focussen echt op dienstverlening. In de 15 euro zit zowel service, reparatie, diefstalverzekering als continue bereikbaarheid inbegrepen.”

Aftrap in Gent

Volgende week dinsdag ontvangen alle mensen in Gent die een online pre-order plaatsten hun persoonlijke Swapfiets. Vanaf dat moment kan ook iedereen via de website bestellen. Thomas De Clercq: “Vorige week in Antwerpen gingen er meer dan 125 fietsen op een week tijd de deur uit. Of we dit succes kunnen evenaren valt af te wachten.” Voorlopig verblijven de fietsen nog in een opslagplaats nabij Dampoort en worden ze enkel bij u thuis geleverd. Op de officiële opening van de publieke winkel is het wachten tot eind mei.