GENT – De intercommunale Ivago wil dit jaar een proefproject lanceren als alternatief voor het containerpark. De achterliggende gedachte: wie niet zelf naar het containerpark kan komen, moet toch kunnen bediend worden.

Er kan meer dan één reden zijn waarom burgers niet naar het containerpark kunnen komen. Denk maar aan de gezegende leeftijd, aan ziekte, aan alleenstaanden of aan het gebrek aan mobiliteit (voorbeeld: gezinnen met één wagen of met enkel een fiets als vervoermiddel). Terwijl het puin toch moet geruimd worden. Daarom heeft Ivago een project in gedachten waarbij de maatschappij zelf naar je toekomt.

Ivago zelf noemt het een soort van pop-up in navolging en naar het voorbeeld van de inmiddels goed ingeburgerde pop-up winkel, pop-up bar of pop-up restaurant. Zo krijgt Gent binnenkort ook een pop-up recyclagepark. Ivago hoopt in de tweede jaarhelft de uitdaging te kunnen waarmaken met een mobiel containerpark. Het gaat om een testcase.

Gent is niet de eerste stad die dit concept bedenkt. Andere Vlaamse steden (Kortrijk, Vilvoorde, Waregem) hebben er recent ook al mee geëxperimenteerd, en met succes. Nu wil ook het Gentse afvalbedrijf, met zo’n mobiel containerpark, dichter bij de burger komen. Ivago heeft al een tijdje de zogenaamde Ivago-mobiel die op geregelde tijdstippen ook klein afval ophaalt. 

Ivago is de Intergemeentelijke Vereniging voor Afvalbeheer in Gent en Omstreken. Ze staat in voor het afval- en materialenbeheer in Gent en Destelbergen, exploiteert zes recyclageparken en telt ruim vierduizend bedrijfsklanten.