Internationale topspecialisten groene economie verzamelen in Gent

anigelmounceyVan 30 mei tot 1 juni ontvangt de UGent 300 internationale experts in de industriële biotechnologie, duurzame chemie en de landbouw op een congres over het gebruik van hernieuwbare grondstoffen voor energievoorziening en niet-voedingstoepassingen.

De twaalfde International Conference on Renewable Resources and Biorefineries staat geheel in het teken van de zogenaamde biobased economy:  een economisch stelsel dat gewassen en reststromen uit de landbouw en voedingsmiddelenindustrie inzet als grondstof voor de industrie, in plaats van fossiele grondstoffen. Het congres stelt het nieuwste onderzoek voor op vlak van groene economie en biedt een platform aan mensen uit de politiek, de academische en financiële sector en de bedrijfswereld om recente ontwikkelingen te bespreken en samenwerkingen op te starten.

De lancering van de biobased economy ging minder gestaag vooruit dan aanvankelijk voorspeld, en dat had alles te maken met de lage olie- en gasprijzen. Toch stijgt de wereldwijde nood aan producten op basis van biomassa met ongeveer 4% per jaar. Dat komt neer op meer dan 300.000 jobs of 57 biljoen euro jaarlijkse inkomsten. Het is dus een veelbelovende sector, die zelfs blijft groeien wanneer olie en gas goedkoop is. Veel bedrijven ontdekken de mogelijkheden van biomassa als grondstof: biobrandstofbedrijven maken stilaan ook producten voor de voedingsindustrie, en anderen zien de waarde in van restbiomassa als onderdeel van dierenvoeders en voedingsproducten voor de mens.

Chemiebedrijf Dow AgroSciences, met hoofdzetel in Indianapolis, is een pionier in het inzetten van grondstoffen op basis van biomassa. De Bioengineering and Bioprocessing R&D Director van Dow AgroSciences, Dr. Nigel Mouncey (foto), won dit jaar de titel World Biomarket Biobase Bussiness Person of the year. Hij houdt op 30 mei in Het Pand in Gent een lezing over de groei van de biobased economy.

Het tweedaagse congres wordt georganiseerd door de UGent in samenwerking met Solvay, Ghent Bio-economy Valley en de Stad Gent.