GENT – Bij veel organisaties is het klassieke jaarlijkse evaluatiegesprek nog altijd een vast gegeven. Nochtans is ook bij steeds meer ondernemingen te horen dat deze aanpak niet alleen voor heel wat extra stress zorgt, maar eigenlijk ook niet meer past bij het nieuwe werken dat in het teken zou moeten staan van employee centricity. Het Gentse Intuo komt met een alternatief.

Het Gentse Intuo komt ter hulp met een platform dat de betrokkenheid van de medewerkers enorm verhoogt. “Dankzij onze technologie geven organisaties het werk van hun medewerkers zin”, zegt ceo Tim Clauwaert, “Iedereen krijgt op elk uur van de dag het gevoel dat hij of zij het verschil kan maken. Dat maakt de jaarlijkse evaluatie overbodig, wat op zich weer tijdwinst oplevert en de stress doet dalen.”

Grote druk

Het oude systeem van jaarlijkse evaluatie houdt volgens Intuo te weinig rekening met de drie grondbehoeften die in elke medewerker het beste naar boven halen: autonomy, mastery en purpose. Tim Clauwaert: “Doelstellingen en visie zijn in een bedrijfsstrategie nodig en nuttig, maar ze moeten goed worden vertaald naar de medewerkers zonder voor bijkomende druk te zorgen. De tijd is echt voorbij dat van bovenuit opgelegde doelstellingen of extra bonussen medewerkers maximaal kunnen motiveren. Er is dus een cultuurshift nodig om naar permanente feedback te gaan. Die shift is voor HR-afdelingen en leidinggevenden niet altijd gemakkelijk, bijvoorbeeld omdat ze het niet gewoon zijn om door te vragen naar wat de echte ambities van de medewerkers zijn of omdat ze niet gewoon zijn om af en toe eens een schouderklopje uit te delen. Daarom hebben we ons platform ontwikkeld. Onze tool moet helpen om relaties te creëren die gebaseerd zijn op vertrouwen. Maar het blijft natuurlijk een tool, die maar kan werken als de cultuurshift echt is gebeurd en als de strategische keuze is gemaakt om in heel de organisatie op alle niveaus werk te maken van een feedback- en coaching cultuur. Als dat niet het geval is blijft de tool enkel een gimmick en dat kan niet de bedoeling zijn. Organisaties die echt overtuigd zijn dat ze de klassieke jaarlijkse evaluatie willen vervangen door een cultuur van permanente feedback, krijgen met onze tool alvast een flink duwtje in de rug.”

Start-up cultuur

Intuo werd in 2013 opgericht door de Belgische ondernemers Tim Clauwaert, Gilles Mattelin en Philip De Smet. De Gentse start-up ontwikkelt een HR-tool die bedrijven wil helpen om meer people-centric, performanter en innovatiever te worden door werknemers te begeleiden in hun persoonlijk groeitraject. Dit moet leiden tot engagement, tevredenheid en retentie.