IP Hills geeft startups van iMinds advies over bescherming intellectuele eigendom

3bc5a67Vaardigheid, middelen en de juiste ideeën en technologieën: dat zijn de essentiële ingrediënten om een technologische start-up van de grond te krijgen. Maar vaak gaan jonge ondernemers aan de vraag voorbij hoe die innovatieve concepten op een optimale manier beschermd kunnen worden. Vooral binnen de software-sector is dat een manifest probleem, omdat het idee daar sterk leeft dat het beschermen van software niet mogelijk of erg duur is. Om de starters die deel uitmaken van het iStart-ondernemerschapsprogramma hierrond beter te informeren en verder op weg te helpen, gaat iMinds nu in zee met IP HILLS, een Gents kantoor dat gespecialiseerd is in de bescherming van intellectuele eigendomsrechten.

“Naast professionele coaching, en financiële en praktische ondersteuning bij het opstarten van hun bedrijf, willen we onze iStarters ook verregaande begeleiding geven rond intellectuele eigendom (octrooien, merken, modellen, auteursrechten),” zegt Sven De Cleyn, Directeur van het iMinds iStart-programma: “Met IP HILLS halen we een dynamisch IP-kantoor aan boord dat zich focust op de sector van ICT en media, en dat over de nodige expertise beschikt. IP HILLS zal heel concreet met de geselecteerde iStarters bekijken hoe ze best hun intellectuele eigendomsrechten kunnen verankeren en beschermen.”

“Door middel van gespecialiseerde workshops en advies-op-maat willen we er mee voor zorgen dat de iMinds start-ups maximale kansen krijgen om te overleven en succesvol door te groeien,” voegt Axel Plas (foto), gedelegeerd bestuurder IP HILLS, daaraan toe.“In de dagelijkse praktijk merken we immers dat het belang van intellectuele eigendomsrechten vaak te laat door start-ups wordt erkend. Vooral in het kader van vervolginvesteringen is dit nochtans een belangrijke asset: als je je knowhow kan aanvullen met octrooien, creëer je heel wat extra waarde in de ogen van potentiële investeerders.”

” Op die manier hebben intellectuele eigendomsrechten zelfs een directe en positieve invloed op de overlevingskansen van je start-up,” besluit Stan De Vocht, IP & Tech Transfer Manager bij iMinds. “Dankzij de samenwerking met IP HILLS kunnen we onze starters nu op een laagdrempelige manier laten kennismaken met het strategisch belang van intellectuele eigendom.”

Het iStart-ondernemerschapsprogramma van iMinds ondersteunt – sinds 2011 – startende ondernemers met diepgaand advies en begeleiding, door in zaaikapitaal te voorzien, en met toegang tot allerhande faciliteiten, zoals  huisvesting en het iMinds partnernetwerk. Sinds de start van het programma werden al meer dan honderd ondernemersprojecten ondersteund, ondanks de zeer strenge selectiecriteria waardoor slechts 1 op de 5 aanvragen wordt goedgekeurd. Samen hebben de projecten ondertussen al geresulteerd in meer dan 300 full-time jobs. De meeste startups hebben inmiddels betalende klanten, groeien gestaag en hebben opvolgfinanciering opgehaald.

iStart werd in 2015 door UBI Global verkozen tot ’s werelds nummer 4 in de categorie ‘Top University Business Accelerators’, na een screening van meer dan 500 incubatieprogramma’s uit heel de wereld. Naast nieuwkomer IP HILLS, zijn andere iStart-partners: Certibit, Combell, Cresco, ING, Microsoft, SD Worx, Telenet, VASCO en Xerius.