Jan De Nul Groep, specialist in bagger- en maritieme werken uit Hofstade bij Aalst, breidt zijn investeringsprogramma in de sleephopperzuigers verder uit. Opvallend daarbij is dat deze schepen zijn uitgerust met uitlaatgasbehandelingssystemen, wat revolutionair is in de baggersector. “Met deze investering voldoen we aan de strengste toekomstige Europese reglementering voor emissies. We zetten hiermee een trend in de baggersector”, vertelt Robby De Backer van Jan De Nul Groep.

Sleephopperzuigers worden doorgaans gebruikt voor het baggeren van los materiaal en zachte gronden zoals zand, grind, slib of klei. In juli 2016 werd al een investering van drie hopperzuigers met een beuninhoud van 3.500 kubieke meter gecontracteerd. Nu komt daar een bestelling van een hopper met een capaciteit van 6.000 kubieke meter bovenop. Jan De Nul Group investeert bewust in het optimaliseren van gasoliemotoren en sterk verbeterde nabehandeling van de verbrandingsgassen. “De emissies zijn lager dan of gelijk aan deze van LNG dual fuel motoren, maar dan zonder de schadelijke uitstoot van het broeikasgas methaan”, vult Robby De Backer aan.

De wortels van de Jan De Nul Group gaan terug tot 1900, toen familie De Nul een schrijnwerkerij in Aalst opende. In 1951 voert Jan De Nul in eigen beheer een eerste baggerproject uit. Meer dan 60 jaar later is het bedrijf marktleider in bagger- en maritieme werken, alsook in gespecialiseerde diensten voor de offshore markt van olie, gas en hernieuwbare energie. De groep is bovendien een belangrijke speler in de civiele bouwsector en de milieusector.