Jan De Nul mag meebouwen aan nieuw Suezkanaal

aaasnijkopOp 15 oktober werd het contract voor vier loten voor de bouw van het nieuwe Suezkanaal in Egypte, goed voor 80% van de totale waarde van het contract,  toegekend aan een consortium met Jan De Nul Group uit Aalst. Dat bewijst nog maar eens dat de baggergroep een echte wereldspeler is.

Het Suezkanaal is de kortste scheepsvaartroute tussen Europa en Azië. Om de capaciteit van het kanaal te vergroten en de industriële activiteit in de regio te doen toenemen, zal er naast het bestaande een nieuw Suezkanaal worden uitgegraven. Het nieuwe kanaal zal 24 meter diep en 240 meter breed zijn, en zal worden uitgegraven over een derde van de totale lengte van het bestaande kanaal.

Het consortium, bestaande uit Jan De Nul Group, NMDC, Boskalis en Van Oord, zal een totaal van 180 miljoen kubieke meter moeten uitbaggeren. De baggerwerken starten in november en moeten tegen augustus 2015 klaar zijn. Dit betekent dat er maar liefst 600.000 kubieke meter per dag moet worden gebaggerd.

Voor dit project zal Jan De Nul Group vijf snijkopzuigers mobiliseren, met name J.F.J. De Nul, Kaerius, Fernão de Magalhães, Ibn Battuta en Zheng He.Deze snijkopzuigers of cutterzuigers zijn sttionaire of zelfvalrende werktuigen die  met behulp van een  roterende snijkop materiaal van op de bodem los maken.