In de Veldstraat in Gent heeft radiozender Joe een tijdelijke koffiebar geopend. Naar aanleiding van hun actie De Switch willen ze vanop die locatie mensen inspireren en motiveren om hun loopbaan een boost te geven. “Gent is een open en vriendelijke stad, waar Joe graag te gast is”, zegt Robin Vissenaekens, hoofdproducer Joe. “Het is een mooie kans om daar een pop-up koffiebar te openen voor een week.” Bijna 1 op de 3 (31,9%) veertigers in Vlaanderen zou graag een totaal andere job doen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de radiozender samen met onderzoeksbureau iVOX in januari uitvoerde bij 1000 35- tot 54-jarigen.

Bijna 8 op de 10 van de 35-54 jarigen (77%) vindt dat ze op dit moment een toffe job hebben. Maar 1 op de 2 geeft wel aan dat het niet hun droomjob is. 1 op de 10 van de ondervraagden is op dit moment al actief op zoek naar een nieuwe job. Het uitbaten van een bed & breakfast in het buitenland of in Vlaanderen spreekt hen het meeste aan (34,2%), gevolgd door het runnen van een koffiebar (30,7%) en leerkracht of prof zijn (30,3%). Het loon (49,1%), de jobzekerheid (47,8%) en de reistijd om op de werkplek te geraken (44,1%) zijn de belangrijkste motivaties om hun huidige job te blijven doen. Het loon is ook tegelijkertijd de grootste trigger (55,5%) om de overweging te maken naar een nieuwe job, gevolgd door reistijd (36,6%) en jobinhoud (34,5%). Leeftijd, durf en financiële status houden een jobverandering tegen.

Nog tot en met vrijdag 3 februari staat de pop-up koffiebar open voor geïnteresseerden. Loopbaancoaches vertellen over hoe je best solliciteert op je veertigste, maar er zijn ook experten die opleidingen aanbieden en businessplannen toelichten. Er komen ook luisteraars en bekende gasten langs die de stap hebben gezet naar een nieuwe job. Dj’s Raf Van Brussel, Rani De Coninck, Alexandra Potvin en Carl Schmitz maken er overdag live radio.