SINT-NIKLAAS – Vanaf deze week neemt Oost-Vlaming Johan Decuyper het voorzitterschap op van de groep ceo’s van FABEC, het functionele luchtruimblok in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim dat België, Duitsland, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland omvat. Samen met zijn partners wil Belgocontrol de rol van FABEC als samenwerkingsplatform in het hart van het belangrijkste luchtruim in Europa versterken.

Johan Decuyper is een geboren en getogen Oost-Vlaming uit Sint-Niklaas, die nu weliswaar in Leuven woont. Binnen het luchtvaartwezen maakt hij een pijlsnelle opgang. Met 5,8 miljoen vliegbewegingen per jaar beheren de partners van FABEC (Functional Airspace Block Europe Central) maar liefst meer dan de helft van al het luchtverkeer in heel Europa. Door zijn omvang en centrale positie is FABEC de hoeksteen van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim, het initiatief gelanceerd door de Europese Unie voor een betere integratie van het luchtruim in Europa. Het doel van FABEC is om van het Belgische, Duitse, Nederlandse, Luxemburgse, Franse en Zwitserse luchtruim een gemeenschappelijk platform te maken waarbij de nadruk ligt op veiligheid.

Het is voor het eerst dat een Belg de FABEC-ANSP strategic board zal voorzitten. Belgocontrol zal een actieve rol spelen binnen de organisatie en in het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim, wat ook een positief effect moet hebben op de hele luchtvaartsector in België. “De belangrijkste doelstelling van alle FABEC-partners blijft wel de handhaving van de hoogste veiligheidsnormen in ons dicht en ingewikkeld luchtruim”, aldus Decuyper.