Jonge ondernemer blaast 100 jaar oude lekkernij nieuw leven in

sneeuwbalDe 23-jarige Gentenaar Tanguy Serraes nam het  honderd jaar oude bedrijf Larmuseau, de producent van de bekende Gentse sneeuwballen,  over en hoopt met de herlancering van dit product, dat even Gents is als de mosterd van Tierenteyn en de befaamde cuberdonneuzen, het land te veroveren. Hij gaf vandaag het officiële startschot van de herlancering in aanwezigheid van de Gentse burgemeester Termont en schepen Christophe Peeters.

Sneeuwballen, die sinds 2009 door VLAM erkend zijn als streekproduct, hebben een unieke samenstelling:  een wolkje van vanille waarrond een flinterdun laagje pure chocolade zit, afgewerkt met poedersuiker. De perfecte sneeuwbal kraakt wanneer je erin bijt en smelt weg op je tong als sneeuw voor de zon. Omdat een sneeuwballen niet tegen zomerse dagen kunnen, zijn ze enkel verkrijgbaar van september tot maart en moeten ze eigenlijk in de koelkast worden bewaard.  Het snoepje werd in 1913 naar aanleiding van de wereldtentoonstelling in Gent bedacht door August Larmuseau en werd onmiddellijk een succes omdat het veel minder kostte dan de klassieke chocoladetruffels.

“Ik geen enkel ander snoepje met zo’n lekkere smaak en textuur”, zegt Tanguy Serraes, die het sneeuwbalrollen leerde van Johnny Larmuseau, de kleinzoon van de stichter die vorig jaar na 50 jaar activiteit naar een overnemer  voor zijn bedrijf zocht. “We blijven ambachtelijk produceren”, zegt Serraes, “maar we zijn ervan overtuigd dat we met een nieuwe verpakking, een website met nieuwtjes en een innovatieve marketing, heel wat consumenten zullen overtuigen om vaker te genieten van dit typisch Gentse product.”