Jonge ondernemers verbouwen bierbottelarij tot galerij en boekshop

zzzzzzriotZou het kunnen dat kunst, zoals eerder al gebeurde in wereldsteden als Berlijn en New York, ook in Gent bepaalde wijken nieuw leven kan inblazen? Wellicht wel want in de Arteveldestad is met name in het Patershol eerder al bewezen dat artiesten het kloppende hart kunnen zijn om een stadswijk weer tot leven te brengen.

Ook de ondernemers Jurgen Maelfeyt en Caroline De Malsche zijn ervan overtuigd dat er in de wijk rond de Dampoort een nieuwe dynamiek aan het ontstaan is.  Ze kochten een oude bierbottelarij langs de drukke Dendermondsesteenweg op en verbouwden de panden grondig. Het resultaat is een frisse boekenwinkel, met in de kelderverdieping drie exporuimtes die als galerij dienst doen. De rest van het terrein verhuren ze aan het nieuwe café Alberte en als kantoorruimte, onder andere aan muziekmagazine en concertpromotor Subbacultcha.

Met hun initiatief tonen ze dat ook ondernemerschap kan inspelen op stadskernvernieuwing. Volgens Maelfeyt is er in de buurt rond de Dampoort heel wat aan het bewegen. “Diverse jongen gezinnen zijn zich hier komen vestigen omdat een woning hier nog net betaalbaar is. Nu volgen ook ondernemersinitatieven zoals horecazaken en wat wij doen. In het stadscentrum zou de investering te zwaar zijn geweest.”

Maelfeyt en De Malsche zochten al enige tijd naar een ruimte om meer te kunnen doen rond kunst en boeken dan ze in hun eigen woning deden. In de galerij van Bookshop RIOT willen ze zich niet enkele specialiseren in kunstboeken van onafhankelijke uitgevers, maar willen ze ook elke maand werk tonen van een kunstenaar.